‘Samenwerking concreet maken’, dat was het resultaat van het overleg tussen bestuur Parkmanagement Katwijk en de wethouders Knape en Spek. Aan de orde kwam een aantal onderwerpen die ondernemers direct raken, of die op niet al te lange termijn spelen: energietransitie, mobiliteit, circulariteit en het vinden van oplossingen om de negatieve effecten van netcongestie op onze bedrijventerreinen te beperken. Om de uitwerking praktisch en concreet te maken zijn werkafspraken in een intentieverklaring vastgelegd. Het overleg op het kantoor van het PMK zat wethouder Sonny Spek voor.
Het reguliere overleg met wethouder Jacco Knape was deze keer uitgebreid met de aanwezigheid van wethouder Spek (met Duurzaamheid in portefeuille) en een aantal ambtenaren die de intentieovereenkomst mede voorbereidden. “Het gaat daarbij”, benadrukte Sonny Spek, “om realistische onderwerpen op het brede gebied van duurzaamheid die ondernemers en de bedrijventerreinen raken”.
De beide wethouders deelden de mening van de bestuursleden van het PMK dat het niet slechts om intenties gaat, maar om concrete en voor ondernemers volgbare stappen. “Daarbij geldt voor het Parkmanagement dat we denken vanuit een collectieve aanpak”, benadrukt voorzitter Henk Oostingh. “Alle ondernemers, qua omvang groot of klein, op de bedrijventerreinen ’t Heen en Klei Oost moeten mee kunnen doen met de aanpak duurzaamheid en er op (de lange) termijn baat bij hebben”.
Een onderdeel van het overleg was het afronden van een intentieverklaring tussen gemeente, het PMK en stakeholders, zoals de Rabobank Leiden. “Deze overeenkomst is heel concreet en gericht op een doordachte aanpak en uitvoering”, vatten de wethouders samen. “Op uitvoeringsniveau zijn, behalve leden van het PMK, ook ondernemers en de gemeente betrokken”.
Netcongestie
Op verzoek vanuit het PMK had projectmanager Duurzaamheid Nico Dijkdrent een aantal uitvoeringsroutes verkend. “Door voornamelijk de beperkingen vanuit de wetgever en netbeheerder zijn energiehubs – in de vorm van een groep in elkaars nabijheid gevestigde ondernemingen – op korte termijn niet mogelijk. Pas in de tweede helft van 2026 kunnen energie-hubs verder ontwikkeld worden. Vandaar dat we ons nu ook richten op andere aspecten van duurzaamheid”.
“De verkenning momenteel richt zich op een meer integrale aanpak: alle vormen van energie of energiedragers benutten. Vandaar dat we voor onze bedrijventerreinen de synergie van waterstof, wind, zonne-energie en warmtetransitie bestuderen,” aldus Nico Dijkdrent. “We kijken wat werkt, wat mogelijk is en ondernemers op de lange tijd een betaalbare zekerheid biedt”, benadrukte wethouder Spek.
“Vanuit de samenwerking bedrijfsleven en gemeente is het overleggen met partners zoals Liander ook meer renderend. Om de nijpende vormen van netcongestie tegen te gaan werkt het PMK momenteel een plan uit om extra ruimte te winnen. We weten dat de capaciteit drastisch moet worden uitgebreid, maar dat geldt voor geheel Nederland. Dat kost veel geld en vergt een wat langere periode. Tussentijds helpen creatieve ideeën. Aan zo’n idee wordt momenteel door het PMK gewerkt”.
Wethouder Spek gaf tijdens het overleg eveneens een toelichting op de ontwikkeling van het warmtenet. “Warmtebronnen in de regio zijn er volop. De vraag die we nu verkennen is of we een betaalbaar en voor de lange termijn gezekerd aanbod kunnen creëren, waarvoor – en dat is deels de bottleneck – interesse is. Geen zekere vraag, geen ontwikkeling. Vandaar dat we met een aantal gemeenten uit de regio de vraag vanuit de woningsector verkenden en nu bekijken welke vraag er eventueel vanuit de bedrijventerreinen te generen is. Het gaat onder andere om het Warmtelinq – restwarmte uit het Botlekgebied – en aardwarmte met onder andere bronnen in de regio Noordwijk.”
Circulair
De ontwikkeling van circulariteit is een apart agendapunt dat deze zomer geagendeerd wordt. Momenteel doet een groep studenten onderzoek naar de haalbaarheid en schaalbaarheid van een circulaire aanpak en het eventueel inrichten van een circulaire rotonde. “De ambitie van het PMK is”, aldus Henk Oostingh, “een fysieke plek op ons bedrijventerrein waar we, samen met een aantal gespecialiseerde bedrijven – een rotonde inrichten, regionale samenwerking en vooral betrokkenheid met ondernemingen: daar moet tot op de werkvloer de wil zijn en de mogelijkheid bestaan”.
Door de samenwerkingsovereenkomst gaan gemeente en PMK aan de slag met een stuur- en werkgroep en vooral een concreet werkplan aan activiteiten.