Verslag Werkatelier positionering ’t Heen van detailhandelsvestigingen

Nieuwsbrief 2019 maart


Bureau RMC organiseerde maandagochtend 25 maart, namens Economie071, een Werkatelier over de positionering van ’t Heen. Alle ondernemers en eigenaren van de Retail-bedrijven op ’t Heen waren voor deze bijeenkomst uitgenodigd in het pand van de gemeente aan de Heereweg. Bureau RMC wilde de mening van ondernemers op het bedrijventerrein met een ‘winkelfunctie’ peilen over het beter positioneren van Retail in ’t Heen en wat hun mening is over een concentratie van detailhandel op het industrieterrein. Uit de Retail waren drie ondernemers vanuit ’t Heen aanwezig.

Bureau RMC werkt op dit moment aan de positionering van vijf doelgerichte winkelgebieden in de Leidse regio. Behalve ’t Heen gaat het daarbij om het gebied Woon in Leiderdorp, de Baanderij in Leiderdorp, het winkelgebied Rijneke Boulevard in Zoeterwoude en de winkelfunctie aan de Lammenschansweg in Leiden. Enerzijds is de bedoeling van een gemeenschappelijke visie het benadrukken van de sterke punten per gebied en anderzijds een betere positionering van de terreinen ten opzichte van elkaar.

werkatelier medewerkers RMC.JPG

Kansen

De toelichting van RMC sluit aan op de ontwikkeling van de Retailvisie 2025 voor deze streek. Het bureau gaf aan dat de functie van de detaillisten in ’t Heen vooral lokaal was. De aanwezige ondernemers zien het versterken van het marktgebied met de verdere Duin- en Bollenstreek en de regio Wassenaar en een toename van het aantal locaties met een winkelfuncties in ’t Heen als een kans voor de ondernemers die vooral gevestigd zijn aan de Ambachtsweg.

winkelfunctie t heen.jpg

Bureau RMC pleitte voor een brede positionering/brancheringen concentratie van de detailhandel in het industriegebied. Een ontwikkeling van het voormalige Gammaterrein (circa 4000 m2) zou daartoe bijvoorbeeld kansen bieden. Ook de gemeente gaf aan, de visie te delen om de detailhandel in ’t Heen te versterken. Het aanpassen van de vestigingsvoorwaarden is daarbij een noodzaak volgens de aanwezige ondernemers.

Op maandag 6 mei om 9:30 uur vindt er een vervolgbijeenkomst plaats waarvoor alle retail stakeholders uit ’t Heen uitgenodigd zullen worden. Ook de vertegenwoordigers van de vier andere deelgebieden zullen daarbij aanwezig zijn. De locatie volgt op korte termijn in een uitnodiging. 

Reactie

Het Parkmanagement Katwijk deelt de opvatting om meer bedrijfsruimte beschikbaar te stellen aan detaillisten niet. Daarbij komt dat het voormalig Gamma-terrein (circa 4000 m2) al feitelijk voor Retail is bestemd. Dit gebied zou wel beter ingedeeld kunnen worden. Verder is het Parkmanagement van mening alle (voorgenomen) rest-Retail van het terrein te weren i.v.m. parkeren, veiligheid en een efficiëntie indeling.