AED op bedrijventerreinen, levensreddend

Nieuwsbrief 2019 januari

Wist u dat er elke week maar liefst 300 Nederlanders een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis? En dat er dagelijks 25 mensen jonger dan 75 jaar sterven aan hart- en vaatziekten? Door snel en adequaat te handelen maakt u het verschil. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een AED. In deze nieuwsbrief een overzicht van de bij ons bekende AED’s op de bedrijventerreinen. Hebt u een AED opgehangen en staat u er niet bij, meldt dat op de site van hartslagnu.nl en geef dat s.v.p. ook door aan de parkmanager. Een overzichtelijk netwerk van AED’s op de bedrijventerreinen kan helpen.

AED.jpg

De formele registratie op de bedrijventerreinen ’t Heen en Klei Oost telt drie aangemelde AED’s. Plus die op de surveillanceauto’s van Huschka Beveiliging, die in de avond- en nachtelijke uren op de terreinen rondrijden. Ongetwijfeld zijn er meer AED’s beschikbaar, maar doordat deze niet geregistreerd zijn komen de getrainde vrijwilligers niet in actie. Want juist in een straal van nog geen twee kilometer vanaf de Ambachtsweg bevinden zich 143 vrijwilligers die getraind zijn in het hanteren van de AED en hulpverlening. Zij krijgen direct een melding wanneer een geregistreerd AED-systeem gebruikt wordt en zijn dan snel ter plekke.

Gerwin Ouwehand, politiefunctionaris en initiatiefnemer van de BuurtAED voor de wijk Rijnsoever (Katwijk-Noord), constateert dat er op ’t Heen maar drie aangemelde AED’s staan: Bij Van den Anker Tools en bij het ernaast gelegen kantoor van Dunavie (beide panden liggen aan de Ambachtsweg). Ook het autobedrijf Dijksman aan de Lageweg is voorzien van een geregistreerde AED.

Ouwehand roept ondernemers die beschikken over een AED op, de registratie snel op orde te maken. Hij geeft aan dat middels de site hartvoorveiligheid.com, of hartslagnu.nl deze registratie snel geschiedt en daarmee de AED onderdeel uit gaat maken van een regionale voorziening die goed vindbaar is en direct zorgt voor adequate hulpverlening. Ook instanties zoals de gemeente, met een AED in haar kantoor aan de Heerenweg, dienen hun verantwoordelijkheid te nemen en hun AED-apparatuur aan te melden/te registreren.

Hebt u de cursus ‘Reanimatie (inclusief AED)’ met succes gevolgd (bijvoorbeeld als BHV-er)? Sluit u dan aan als burgerhulpverlener. Dit kan via harstslagnu.nl

Doormiddel van een sms-bericht wordt u op de hoogte gesteld van een levensreddende situatie.

Nogmaals: het totaal aantal AED’s op de terreinen ligt beduidend hoger. Registreer nog vandaag uw AED: hartvoorveiligheid.com.