Werkconferentie eindigt met intentieverklaring tot samenwerking

Algemeen


Vanuit de aanname dat lokaal een betere aansluiting onderwijs bedrijfsleven geregeld moet worden, organiseerden de wethouders E. Soetendal en J. Knape op dinsdag 12 november de werkconferentie Onderwijs – Arbeidsmarkt. De conferentie vond plaats op een uitnodigende locatie, namelijk Unmanned Valley op het voormalige Marinevliegkamp. Het uitgangspunt op de werkconferentie was het belang van samenwerken tussen gemeente, ondernemers en onderwijs voor een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De drukbezochte bijeenkomst werd afgesloten met het ondertekenen van een intentieverklaring tussen de participerende partijen.

De op initiatief van de wethouders E. Soetendal en J. Knape georganiseerde werkconferentie bracht veel mensen uit het onderwijsveld, een flink aantal ondernemers en (beleids)ambtenaren samen om te discussiëren over een mogelijke kloof tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt en het bedenken van concrete oplossingen om deze te dichten. In de inleiding schetsen de wethouders de gevoelde groei aan personeelstekorten bij bedrijven. “In de gemeente Katwijk is dit ook een actuele uitdaging,” aldus de collegeleden Knape en Soetendal. “Het gaat niet alleen om het invullen van vacatures, maar vooral om het aantrekken van medewerkers met de juiste vaardigheden en diploma’s; zowel voor de huidige als toekomstige arbeidsmarkt.”

De bedoeling van de werkconferentie was om onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheidsvertegenwoordigers met elkaar in contact te brengen en daarbij te verkennen hoe het onderwijs beter kan aansluiten op de arbeidsmarkt. Belangrijk daarbij is het behalen van de juiste beroepskwalificatie op het MBO (ROC’s) door jongeren en de doorlopende leerlijnen die de VMBO-scholen maken met deze MBO-instellingen. Zo kunnen jongeren gericht en efficiënt doorstromen en beschikbaar zijn voor de bedrijven. “De opzet om elkaar te treffen lijkt goed gelukt,” concludeerde wethouder Soetendal aan het eind van de middag. “Niemand vertrok eerder en ook tijdens de drie werksessies is er volop gediscussieerd en gewerkt aan concrete oplossingen. Een geslaagd initiatief dat vraagt om herhaling.”

Knelpunten

Na de opening legde Pieter Moerman uit waar knelpunten ontstaan en oplossingen gevonden kunnen worden. Zijn betoog gaf aan dat samenwerken, het verbinden van onderwijsinitiatieven en de bereidheid bij het bedrijfsleven mee te doen – vooral het MKB waar 70% van de werknemers een baan vindt – de sleutel tot succes is. “Het kloven willen gaan overbruggen, is daarbij de drive achter een goede samenwerking,” aldus de vertegenwoordiger van het Platform Talent voor Technologie.

Zijn schets over de nabije toekomst, waar steeds minder jongeren lijken te kiezen voor een technische opleiding en waar het aantal banen juist groeit, moet partijen motiveren te werken aan vormen van samenwerking. “Ook omdat de verhouding tussen werkenden en niet-werkenden (gepensioneerden) verandert en in de nabije toekomst uitkomt op 3 op 1. Dat vereist vooral een gezond technisch bedrijfsleven, voldoende gekwalificeerd personeel en innovatieve werkprocessen”.

Deelsessies

Aansluitend aan de centrale opening en inleiding door Pieter Moerman werden de ruim honderd aanwezigen verdeeld over drie deelsessies, waar een inleider een korte toelichting gaf en opriep samen oplossingen te bedenken. Een praktische werkvorm waar de aanwezigen op een creatieve manier samenwerkingsvormen ontwierpen tussen onderwijs en bedrijfsleven, waarbij de lokale overheid faciliterend actief is. Het ging om de sessies Ondernemend Leren, Levenslang ontwikkelen en Inclusief ondernemen. Uit deze sessies kwamen adviezen zoals ‘Opleiden is het nieuwe werven door ondernemingen, Zoek elkaar op en Benut het potentieel van mensen die nu deels aan de zijlijn staan. Ook het motto ‘eerst de relatie en dan de prestatie’, kwam als tip naar voren en tevens de constatering dat de groep 67-plus een bruikbaar volume is bij meerdere werkprocessen.

Oud CDA-wethouder Corien van Starkenburg, nu werkzaam bij Ingrada – een landelijke organisatie die onder andere vroegtijdig schoolverlaten bestrijdt – was de laatste spreker op deze werkconferentie. Zij schetste het probleem van vroegtijdig schoolverlaten en wees erop dat de regio Katwijk een percentage kent van ruim 2,5 procent van de leerplichtige leerlingen dat uitvalt. “Dat is meer dan in bijvoorbeeld Holland Rijnland en dat ook nog eens met een stijgende tendens. Bij meer dan de helft van de uitvallers blijken de problemen school-gerelateerd te zijn. Begrip, goede (professionele) begeleiding (coaching) en aandacht zijn nodig om deze jongeren binnenboord te houden.”

Wethouder Soetendal zei bij de afsluiting van de bijeenkomst blij te zijn met de hoge opkomst en vooral de betrokkenheid van de aanwezigen. Daaraan vooraf ondertekenden vertegenwoordigers van de drie doelgroepen een intentieverklaring tot samenwerken.

“Een inspirerende bijeenkomst waarin het elkaar vinden centraal stond,” typeerde tenslotte Jacco Knape de werkconferentie. “Met dank aan de initiatiefnemers en alle betrokkenen die deze middag mogelijk maakten.”