VDB divers is een belangrijke schakel naar detaillisten

Algemeen


Een uitgebreid warenhuis voor diverse vleeswaren met een breed verwant assortiment gericht op de detaillist; zo ziet de vestiging van VDB-divers op bedrijventerrein Klei Oost eruit. VDB bestaat bijna 40 jaar. Ooit begon de onderneming als productiebedrijf/slagerij in Wassenaar. In de loop der jaren werd de groothandelsfunctie een steeds belangrijker deel van de onderneming en vestigde het bedrijf zich met een groot magazijn/koelruimte in de Taanderstraat in Katwijk. In 1999 en na een aantal fusies, wordt het bedrijf overgenomen door VAV. In 2014 wordt er besloten om voor een nieuwe naam te gaan: de VAV*groep, met daaronder VAV divers, Arts divers en VDB divers. Sinds 2005 is de vestiging in Katwijk gehuisvest in Klei Oost.

“Inmiddels bestaat ons basisassortiment uit een groot aantal soorten vleeswaren, maaltijden, salades, patés, kruiden, non-food én een ruim assortiment regionale en buitenlandse specialiteiten. Wij importeren vanuit onze drie vestigingen, exclusief voor de Nederlandse markt, een groot assortiment aan topproducten uit diverse landen met specifieke producten”, vertelt manager marketing Peter Hiemstra van de VDB divers vestiging op bedrijventerrein Klei Oost, waar maandag 27 november bestuursleden van het Parkmanagement Katwijk, de belangenvereniging voor bedrijven op ’t Heen en Klei Oost, met wethouder Jacco knape en accountmanager Rens Kralt op bezoek waren. Een gastvrij en informatief bezoek dat geïnitieerd en verzorgd werd door logistiek manager George Nozeman van VDB-Divers.

George Nozeman gaf aan het begin van het bezoek een korte toelichting, waarna de genodigden de diverse bedrijfsruimten van het ruim 6000 m2, waarvan ruim de helft intern voor opslag en verwerking, tellende bedrijf bezochten. “Onze vestiging op Klei Oost bedient als groothandel vooral detaillisten, zoals slagers of verswinkels, in de Randstad. Dat doen we hier met ongeveer 50 medewerkers en een wagenpark van 13 gekoelde bestelwagens”.

“De VAV*groep, met landelijk totaal 145 personeelsleden, een aanbod van 26s000 producten – waarvan een aanbod van ruim 12000 producten op de vestiging in Klei Oost – en ruim 1000 afnemers, is meer dan slechts een groothandel. Zo kun je ook op ons rekenen als het bijvoorbeeld gaat om inspiratie en informatie. In de vorm van magazines, offline – en online communicatie én workshops delen we onder andere kennis, trends en recepten met onze clientèle. Ook helpen we, indien gewenst, mee met het invullen van het assortiment en de toonbank in de winkelbedrijven. Daarnaast bieden we volop ondersteuning op het gebied van online – en offlinecommunicatie. En ook met het opzetten van een leuke (publieks)actie denken wij graag mee. Tenslotte leveren we het gewenste verpakkingsmateriaal.”.

“Daarbij staat kwaliteit, versheid en de snelle uitlevering – wat ‘s-morgens besteld wordt leveren we ‘s-middag uit – van de bestellingen hoog bij ons in het vaandel. We kennen met een BRC-kwalificering de hoogste normeringen en besteden veel aandacht aan kwaliteit en kwaliteitsprocessen”.

Medewerkers

Na de uitleg werden de bezoekers in speciale kledij gestoken en vond de rondleiding door het deels gekoelde bedrijf plaats, waar met name wethouder Knape geïnteresseerd was in de personele component en de vraag in hoeverre de onderneming makkelijk aan personeel komt. “Een groot deel van het personeel werkt vanuit een mbo-kwalificatie, terwijl een aantal medewerkers in de verwerkings- en opslagruimte een startkwalificatie heeft. Ondanks dat een groot aantal medewerkers al lang in dienst is, is er regelmatig vraag naar chauffeurs en productiemedewerkers”, aldus George Nozeman. “We zijn trouwens ook leerbedrijf en ondersteunen mbo-studenten bij hun BOL- en BBL-opleiding.”

Ook de omslag naar duurzaamheid kwam aan de orde. Een onderwerp waar het bedrijf veel aandacht aan besteedt. Bijvoorbeeld bij het gebruik van plasticverpakkingsmateriaal. Gedacht wordt verder aan de mogelijke toepasbaarheid van zonnepanelen en het geëlektrificeerd rijden van de bestelauto’s. “Voor sommige stadskernen gelden daarbij al criteria. Verreweg het grootste deel van onze bestelauto’s rijdt trouwens met zonnecellen op de daken, die de koeling in de wagens van de producten mede ondersteunt”.