Tegengaan netcongestie bedrijventerreinen is een immense uitdaging

Algemeen


Drie nieuwe labelhouders kregen half april uit handen van de wethouders Spek en Knape een certificaat tijdens het Duurzaamheidcafé. Deze certificering van ‘Goed, Groen Groei Katwijk’ kregen de betreffende ondernemers vanwege aantoonbare duurzame werkprocessen en het verantwoord maatschappelijk ondernemen. Het Duurzaamheidscafé vond plaats in de vestiging van GBV-Installatiegroep op Klei Oost en werd druk bezocht door ondernemers, vertegenwoordigers namens de gemeente en het Parkmanagement Katwijk. Naast het uitreiken van de labels kregen de aanwezigen een toelichting van Freek Alberink, manager Groot Zakelijke Markt bij Liander, op de groeiende problematiek van netcongestie en suggesties van het Parkmanagement voor oplossingsgerichte samenwerking vanuit een collectieve regie.

Het Duurzaamheidcafé wordt georganiseerd door initiatiefnemer Dr. Anke Schüttemeyer van Goed & Groen Katwijk. Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst is het toekennen van een label aan ondernemingen die actief werk maken van duurzame bedrijfsprocessen met aandacht voor een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering. Dat varieert van personeelsbeleid tot lokaal sponsorbeleid. Van betekenis zijn voor de omgeving is daarbij het trefwoord.

Vestigingsmanager Henk Griffioen openende de avond met een korte toelichting op de onderneming waar het Duurzaamheidcafé plaatsvond: GBV Installatiegroep. Een sinds kort in een nieuw pand op Klei Oost gevestigde onderneming. “De GBV Installatiegroep is het overkoepelende bedrijf van Botermans Elektrotechniek, Safety 2 en Van Eijk Elektro. Deze bedrijven samen hebben een ruime expertise en mankracht op het gebied van elektrotechnische installatie, beveiligingsinstallatie en brandveiligheid”.

Wethouder Spek was blij met de betrokkenheid van uit het bedrijfsleven voor het brede aspect van duurzaamheid. “We richten ons op de energietransitie met aandacht voor het lokale woningbestand en de op de bedrijventerreinen gevestigde ondernemingen”. Wethouder Knape benadrukte het nut van samenwerking. “Het is belangrijk dat partijen samenwerken en we mensen bij elkaar weten te brengen. Dat genereert oplossingen en deze zijn de komende jaren hard nodig. Met het parkmanagement en stakeholders zoals de Rabobank sloten we recent een samenwerkingsovereenkomst om hier toekomstbestendige bedrijventerreinen te realiseren. Niet alleen voor het energievraagstuk, maar ook met aandacht voor vergroenen en hergebruik/circulariteit.”

Netcongestie

Freek Alberink van Liander, die op uitnodiging van het Duurzaamheidcafé aanwezig was, schetste de route van energie opwekken tot distributie naar woningen en bedrijven. “Liander speelt daarin een essentiële rol. De noodzaak tot uitbreiden en vernieuwen van het netwerk en de daaraan gekoppelde infrastructuur, zoals transformatiestations, is dermate groot, dat we voor een immense uitdaging staan. Een financiële uitdaging maar ook vanwege de vraag naar voldoende handjes om de klussen te klaren.”

Oplossingen zag hij door samenwerking van groepen bedrijven, vanuit een collectieve aansturing en met veel creatieve ideeën om de piekbelasting van het netwerk te verminderen. “Gelukkig is in deze regio het parkmanagement daarin zeer actief”, benadrukte hij. Hoe actief en vanuit welke visie, schetste namens het Parkmanagement Nico Dijkdrent. “Nu al hebben bedrijven in deze regio problemen met het verkrijgen van aansluitingen op het netwerk, bijvoorbeeld bij capaciteitsvergroting of het aangesloten krijgen van een nieuwbouwpand op elektriciteit. We willen het bestaand netwerk, zo lang er geen capaciteitsuitbreiding is, slim benutten en hebben daarvoor passende plannen. Samen met de bedrijven, gemeente en de energieleverancier werken we aan integrale oplossingen. Daarbij speelt het benutten van (rest- of aard-) warmte middels een warmtenet en het onderling delen van energie, een grote rol”.

Labels

De avond eindigde met het uitreiken van de door een speciale vakjury uitgereikte labels, voor ondernemingen met het predicaat koploper of warmloper. Ondernemers die bewust stappen zetten om het bedrijf en de bedrijfsprocessen meer duurzaam te maken. Het predicaat warmloper is een aanmoediging voor een goede opzet.

In de categorie warmlopers ging een label naar Green Flow Systems. “Green Flow Systems is een jonge en ambitieuze onderneming gespecialiseerd in duurzame vloerverwarmingssystemen. De aanleg van de vloerverwarming gebeurt met oog voor het milieu met minimale verspilling van water en materiaal. Het bedrijf is een erkend leerbedrijf, waarbij eigenaar Mattia Nijhof vakkennis met en duidelijke visie op duurzaamheid combineert.

De certificaten in de categorie Labelhouders gingen naar Bollenstreek Solar en GBV Installatiegroep. “Bollenstreek Solar zet zich sinds 2013 in voor verduurzaming met zonenpanelen, warmtepompen en batterijsystemen van woningen en bedrijven. Ook het bedrijfspand is gasloos en voorzien van verduurzamende producten. Bekend is de onderneming als sponsor van diverse verenigingen en de Kippenloop. Tenslotte verkreeg GBV Installatiegroep een label voor hun technische innovaties, duurzame bedrijfsvoering en werkprocessen plus het sponsororen van lokale verenigingen (waaronder KNRM). De onderneming is sterk betrokken bij leerprocessen, stagevormen en een erkend leerbedrijf”.

foto 1. Wethouders Knape en Spek

foto 2: Labelhouders (vlnr) Jim van Rooijen (Bollenstreek Solar), Mattia Nijhof (Green Flowersystems), Henk Griffioen en Arie van der Plas ((GBV Installatiegroep)

foto 3: Presentatie Nico Dijkdrent