Suggesties uit rapport Stimular omzetten naar actieplannen

Algemeen


Een groot deel van de bestuursvergadering van het PMK  in november ging over het vertalen van de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport van Stimular naar concrete acties. Onderzoeksbureau Stimular verrichtte in opdracht van de gemeente Katwijk en het Parkmanagement, betaald door de provincie, een onderzoek naar het verduurzamen van het bedrijventerrein ’t Heen. De focus lag daarbij op de energietransitie, circulariteit, het mobiliteitsvraagstuk en het vergroenen van de bedrijventerreinen. Het onderzoek is een aanvulling op de werkstukken van studenten en de discussie in de referentiegroepen met ondernemers.

Bij de aanpak en uitvoering van het verduurzamen van de bedrijventerreinen ligt de uitwerking en planvorming – en de daaraan gekoppelde aansturing – bij het bestuur PMK. Een proces dat ondersteund wordt door het werken met referentiegroepen met ondernemers die reflecteren op voorstellen en tevens suggesties geven voor een haalbare uitvoering. Het bestuur vindt dat deze procesgang, vooral om het tempo te bewaken, ondersteuning nodig heeft van een aantal deskundige marktpartijen. Om die reden vinden er binnenkort gesprekken plaats met ondernemingen op het gebied van verduurzamen of ondersteuning energietransitie. Samen met projectmanager Duurzaamheid Nico Dijkdrent werken ze aan concrete verkenningen en invullingen. Ambitie daarbij is de start van de energiehubs in 2025.

Vanuit het PMK zijn daarom Bedrijven Energie-Clusters (BEC’s) gevormd. Logisch in elkaars nabijheid liggende ondernemingen die gaan samenwerken in de energietransitie, inclusief de wens en mogelijkheden tot delen van energie. Daarbij wordt ook verkend wat subsidiemogelijkheden zijn. Om deze aanpak meer ruggengraat te geven is er eind november een richtinggevende bijeenkomst van bestuur PMK met de betreffende wethouder Knape en Rabobank-directeur Leiden e.o. Marius Hovius. Naast een organogram hoe de samenwerking gestalte krijgt en verantwoordelijkheden vastgelegd zijn, wordt gewerkt aan een actieplan met activiteiten. Het PMK werkt daarin nauw samen met de gemeente.

Actieplan

De groepen studenten krijgen als extra opdracht het aanreiken van concrete activiteiten die haalbaar op te zetten en uit te voeren zijn op onze bedrijventerreinen. Deze initiatieven en/of plannen moeten leiden tot besprekingen met ondernemers op bijeenkomsten de komende maanden. De opbrengst moet zijn te starten met een aantal concrete (collectieve) activiteiten gericht op het verduurzamen van (werk)-processen en de vestigingsvormen van ondernemingen.

Het PMK zoekt voor de aanpak in het overleg eind deze maand commitment met de gemeente en stakeholders en staat voor de uitvoering – vanuit voorwaarden die een collectieve aanpak mogelijk maakt – van de in een haalbaar tijdsplan genoemde activiteiten. Daarbij wordt verkend wat de kosten voor concrete activiteiten is en in kaart gebracht welke geldstromen, inclusief subsidievormen, mogelijk zijn.

Het is ook aan het PMK de communicatie en het creëren van betrokkenheid met en naar ondernemers te voeren. Daartoe wordt een aantal technische vormen (zoals digitale loket duurzaamheid) op korte tijd uitgewerkt.

Kansenkaart

Het bestuur reageerde eveneens tijdens de bestuursvergadering in november op de eerste uitkomst van Bureau Buiten ten aanzien van een kwaliteitsimpuls van bedrijventerrein ’t Heen. De bijeenkomst van donderdag 21 november werd voorbesproken. Vier bestuursleden zijn aanwezig op deze door de gemeente georganiseerde bijeenkomst met Bureau Buiten.

Tenslotte verkent het bestuur deze week nog een mogelijke samenwerking in het kader van het door de gemeente geïnitieerde duurzaamheidscafé. Het moet voor de ondernemers duidelijk zijn van wie de informatie komt en dat de samenhang met de acties van het PMK op het gebied van het project duurzaamheid geborgd zijn.

Foto: Bestuur PMK voor kantoor aan de Ambachtsweg