Sterk Techniekonderwijs van start met oproep om mee te bouwen aan technisch talent

Algemeen


Met een goed bezochte bijeenkomst in CORPUS Experience in maart is het startschot gegeven voor de volgende fase van Sterk Techniekonderwijs (STO) in onze regio. Onderwijsinstellingen, bedrijven en andere partners kwamen bijeen om te bespreken hoe zij samen de technische sector in de regio kunnen versterken en toekomstbestendig maken.

Trendwatcher Richard van Hooijdonk opende de bijeenkomst met een toekomstvisie op technologische ontwikkelingen en hun impact op onderwijs en de arbeidsmarkt. Vervolgens presenteerde Dennis Engelhart, namens de regiegroep van STO, de ambities en plannen voor 2025-2028. Programmamanager Fatma Afiyon gaf aan dat de afgelopen periode aantoonde hoe belangrijk samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is. “Een sterke verbinding tussen scholen en bedrijven is onmisbaar,” stelt ze. “We bouwen hierop voort, zodat techniekonderwijs nog beter aansluit op de praktijk en leerlingen een realistische en inspirerende leeromgeving krijgen.”

Het programma richt zich op vier hoofdlijnen: de overgang van primair naar voortgezet onderwijs (po-vo), de aansluiting van het voortgezet onderwijs op het mbo (vo-mbo), loopbaanoriëntatie (LOB) en communicatie. “Met de hotspots in de regio maken basisschoolleerlingen al vroeg kennis met techniek,” licht Afiyon toe. “Doorlopende leerlijnen zorgen ervoor dat vmbo-leerlingen beter voorbereid hun vervolgopleiding ingaan. Daarnaast besteden we extra aandacht aan diversiteit, inclusie en de rol van techniek in duurzaamheid.”

Ambitieuze doelstellingen

STO wil in de komende vier jaar alle leerlingen in de regio in aanraking laten komen met techniek. “Naast de traditionele technische beroepen richten we ons op kansrijke sectoren, zoals de energietransitie en zorgtechnologie,” zegt Engelhart. “Daarnaast zetten we stevig in op een soepele doorstroom naar technische opleidingen. Door nauwere samenwerking tussen vo- en mbo-scholen maken we de overstap makkelijker en aantrekkelijker voor leerlingen.” Ook diversiteit blijft een speerpunt. “We willen techniek toegankelijk maken voor iedereen,” benadrukt programmamanager Afiyon. “Dat betekent dat we ons extra inzetten om groepen die nu nog ondervertegenwoordigd zijn, zoals meisjes en jongeren met diverse achtergronden, te betrekken bij techniekonderwijs.”

Bedrijfsleven speelt een sleutelrol

De betrokkenheid van bedrijven is essentieel om leerlingen goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt. “Technische vakmensen zijn harder nodig dan ooit.”. “Het tekort aan goed opgeleid personeel is een uitdaging die we alleen kunnen oplossen als onderwijs en bedrijfsleven samen optrekken. Door bedrijven actiever te betrekken, krijgen leerlingen een beter beeld van de mogelijkheden in de techniek, en doen ze praktijkervaring op die direct aansluit op de arbeidsmarkt.” Bedrijven kunnen op verschillende manieren bijdragen, bijvoorbeeld door het aanbieden van stages, gastlessen en bedrijfsbezoeken. “De samenwerking met het bedrijfsleven is van groot belang,” zegt Engelhart. “Door hen te betrekken bij het curriculum en ze mee te laten denken over de inhoud van het onderwijs, zorgen we ervoor dat leerlingen precies die vaardigheden ontwikkelen die in de praktijk nodig zijn.”

Geinitieerd door het Parkmanagement Katwijk lopen op onze bedrijventerreinen meerdere activiteiten, waar ondernemingen bij betrokken zijn.