Start nieuwe technische opleiding motorvoertuigentechniek

Algemeen


Een enthousiaste groep leerlingen, betrokken directieleden, medewerkers van een aantal lokale autobedrijven en vertegenwoordigers van het onderwijs trapten afgelopen dinsdagmiddag letterlijk de start van de nieuwe technische keuzedeel motorvoertuigentechniek af. De groep was aanwezig bij Blom-DSW in ’t Heen. Eén van de initiatiefnemers en deelnemers aan het lesprogramma.

Het Parkmanagement Katwijk werkt namens de bedrijven die gevestigd zijn op de bedrijventerreinen aan de start van meer beroepsopleidingen in de techniek. Met Vakcollege Rijnmond en een aantal autobedrijven op bedrijventerrein ’t Heen wordt nu gestart met een kennismakingsoriëntatie voor de keuzerichting Motorvoertuigentechniek. Het doel is dat dit keuzedeel ook volgend schooljaar start in het derde leerjaar.

“Een groep van ruim twintig leerlingen is,” volgens docent Roland de Koning, “inmiddels geïnteresseerd en doet bij de autobedrijven mee aan het kennismakingstraject. Zowel bij garagebedrijven in de regio, als ondernemingen waar motortechniek een rol speelt, is de vraag naar goed opgeleide leerlingen groot. De garagebedrijven hebben straks deze opgeleide leerlingen hard nodig.”

Programma

Roland de Koning vertelde de aanwezigen, dat leerlingen uit het derde leerjaar van het vmbo een kennismakingstraject bij de bedrijven hebben, zodat ze bewuster kunnen kiezen. “Het gaat om leerlingen die nog geen keuze hebben gemaakt voor Motorvoertuigentechniek, maar wel interesse tonen. Het blijkt dat op Vakcollege Rijnmond (met een regiofunctie voor de verschillende beroepsgerichte opleidingen) bij meerdere leerlingen voor deze richting belangstelling bestaat.”
“De oriëntatie en praktische ‘sleutelmomenten’ zijn opgezet met medewerkers van Blom-DSW, Garagebedrijf Van der Gugten, Auto & TruckService (ATSK) Katwijk en Garage Dijksman. Het met deze ondernemingen uitgewerkte programma laat groepjes van 2 leerlingen in de praktijk, begeleid door een leermeesters uit de bedrijven, met diverse onderdelen kennismaken. Daarbij zijn de leerlingen betrokken bij een aantal handelingen, zoals ontstekingssystemen, brandstofsysteem, het controleren van distributie- en klepbediening en het afstellen. Bij de brandstofsystemen komen ook diesel-brandstofsystemen aan de orde. De keuze is bepaald door de eisen die gelden in de opleiding Motorvoertuigentechniek en vooraf op school geoefend worden,” aldus De Koning.

Aftrap

De aftrap van het leertraject was bij Blom-DSW, de bedrijfswagenspecialist met 6 vestigingen in Zuid-Holland, die iedere week tot medio maart leerlingen in huis heeft, terwijl de lesonderdelen bij de andere autobedrijven in januari starten. Ingrid Mill, manager bij Blom-DSW, en hun leermeester Hein Salman zijn enthousiast over het initiatief. “De leerlingen kregen vandaag een rondleiding en maakten kennis met de medewerkers. Na de herfstvakantie gaan we daadwerkelijk starten met het programma.”

Foto:

De groep van twintig leerlingen met directieleden, docenten en namens de autobedrijven Joan Ouwehand (ATSK), Jan van der Gugten (Garagebedrijf Jan van der Gugten), Erik van Duijvenvoorde (Auto Dijksman) en Ingrid Mil (Blom-DSW).