Stand van zaken camerabewaking en beveiliging in januari

Algemeen


Het traject plaatsen camera’s loopt. Inmiddels is de procedure gestart in het kader van de (nieuwe) omgevingsvergunning. Een intensief traject dat architect Chris Warmerhoven namens het bestuur PMK met de gemeente loopt. Aanbieder Pro-Rec heeft de start van de werkzaamheden nu ingepland op 5 maart, hiervoor is echter de omgevingsvergunning nodig. Het aantal incidenten de afgelopen maand was relatief laag. Beveiliger Huschka werd tussen 1 en 31 januari geconfronteerd met 12 incidenten.

Om het plaatsen van de masten voor de camerabeveiliging daadwerkelijk te kunnen starten, loop er momenteel een extra procedure met de gemeente ten aanzien van de omgevingsvergunning. Zaken zoals de hoogte, vorm en kleur van de masten en grootte en positie van de meterkasten (voor de stroomvoorziening per mast van de camera’s) spelen daarbij een rol. Ook betreft het opstalrecht op de positie waar de mast gepland is en een aantal juridische kwesties. Eerder stelde het PMK daartoe al een protocol op (in overleg met politie en beveiliger).

Incidenten

Beveiliger Huschka constateerde in de maand januari 12 incidenten, waaronder 3 x een (vals) alarm. De objecten en omgeving zijn goed onderzocht en het alarm is gereset en weer opgestart. Verdachte situaties deden zich derhalve niet voor. Viermaal trof de surveillant een object gevaarlijk liggend op de openbare weg en verwijderde dit. Ook was de surveillant snel aanwezig bij een brandje, dat zeer waarschijnlijk aangestoken is. Uiteraard werd het object geblust en werd nazorg gedaan. Zowel een openstaand hek als een openstaand deur trof de beveiliger aan en ondernam actie. Ook brandde er in een pand ’s nachts nog volop licht.

Tenslotte leverde de surveillant bijstand bij een ongeval met een auto op het bedrijventerrein. Gelukkig liep niemand van de inzittenden verwondingen op.