Onafhankelijk van de grootte van een onderneming krijgt de directie te maken met de gevolgen van duurzaamheid. Enerzijds door de wet- en regelgeving en anderzijds doordat maatschappelijk verantwoord ondernemen stappen vereist op bijvoorbeeld het gebeid van mobiliteit, energietransitie en hergebruik (circulariteit). Daarbij sturen grote klanten de markt: veel (onderwijs)instellingen, overheden en organisaties nemen slechts producten en diensten af als een onderneming aantoonbaar werkt aan verduurzamen. In deze nieuwsbrief schetst projectmanager Nico Dijkdrent meerdere ontwikkelingen rondom het project Duurzaamheid en de mogelijkheden daarvan voor de ondernemers op de bedrijventerreinen.
“Om een degelijke verduurzamingsagenda te kunnen opstellen en uitvoeren is samenwerking een cruciaal element. Vandaar dat de afgelopen maanden constructief gewerkt is om verschillende vormen van samenwerking te realiseren Verwant aan de uitspraak ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’ verbindt het PMK passende initiatieven en koppelt daaraan de nodige partners. Door samen te werken en vanuit het collectief individuele (maatwerk)oplossingen te creëren, ontstaan er reële mogelijkheden en biedt een collectieve aanpak kansen voor alle ondernemers op onze bedrijventerreinen.”
“De samenwerking kreeg concreet, aldus Nico Dijkdrent, gestalte in:
Onderzoeken
“Een andere vorm van samenwerking zijn de onderzoekstrajecten. Vanaf de start van het project is onderzoek een belangrijk onderdeel. Kennis is essentieel om de juiste stappen te kunnen maken. Grote groepen studenten deden onderzoek – of doen dat nog – binnen het project Duurzaamheid. Zeven studenten van de MBA-opleiding bijvoorbeeld, startte in februari met het onderzoek naar de haalbaarheid en schaalbaarheid van Energiehubs op de bedrijventerreinen. Tevens onderzoeken ze de haalbaarheid van een circulaire rotonde met milieustraat. En tenslotte verkennen ze de aansluiting van bedrijfsleven en overheid daarbij op het gebied van duurzaamheid.”
Energievoorziening
Nico Dijkdrent: “De energievoorziening staat binnen het project hoog op de agenda. Netcongestie is uiterst actueel en remt de bedrijvigheid, nieuwe initiatieven en daarmee de economische ontwikkeling op zowel plaatselijk als regionaal niveau. Naast de ontwikkeling van energiehubs met accutoepassingen startte het PMK recent met een onderzoek naar de mogelijkheden van thermische opslag in ‘t Heen. Bij deze vorm van energieopslag wordt duurzaam opgewekte energie gebruikt om ruimte te creëren op het energienet tijdens de piekuren. Recent zijn de eerste data-analyses gedeeld. Deze zijn veelbelovend.”
Praktische invulling op energiegebied
“Om naast de verkenningen, het werken aan opties op korte termijn ook direct uitvoerbare initiatieven binnen duurzaamheid mogelijk te maken, gelden de volgende mogelijkheden:
Koploperproject
Vorig jaar heeft Parkmanagement Katwijk een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Koploperproject Duin- en Bollenstreek. Het Koploperproject heeft tot doel bedrijven te ondersteunen bij het starten met verduurzamen. Ook hier geldt het principe dat gewerkt wordt aan individueel maatwerk voor bedrijven vanuit een collectieve gedachte. Gedurende een aantal maanden gaan tien bedrijven in een aantal gezamenlijke sessies aan het werk met de voor hen relevante thema’s. Energieverbruik, mobiliteit en circulariteit zijn ook hier belangrijke thema’s.”
“De Rabobank is recent partner geworden van het Koploperproject Duin- en Bollenstreek. Ook deze bank ziet het belang van het toekomstbestendig maken van bedrijven en onderschrijft de gedachte om individuele oplossingen aan te dragen vanuit een collectieve gedachte. De planning is om begin juni 2025 te starten met het eerste Koploperproject.”
Windunie
“Dit voorjaar is er een verkenning geweest met Windunie. Windunie is een coöperatie met 300 leden en ruim 20 jaar ervaring op het gebied van duurzame energie. Enerzijds worden partijen die een duurzaam energieproject willen ontwikkelen met elkaar verbonden. Anderzijds biedt Windunie ondersteuning bij de uitvoering van projecten en het handelen in energie. Momenteel wordt onderzocht of, en in welke mate Windunie een aanvulling kan zijn binnen het project Duurzaamheid.”
Aardwarmte
Een belangrijke factor in de energietransitie is de warmtevoorziening. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk zijn hierin belangrijke partners. Het betreft een complex en breed dossier aangezien dit zowel inwoners als bedrijven raakt. Recent is Sweco in opdracht van de provincie Zuid-Holland een onderzoek gestart naar de haalbaarheid en schaalbaarheid van een warmtenet op de bedrijventerreinen ‘t Heen en Klei-Oost. In het kader van het project Duurzaamheid is het Parkmanagement gevraagd om mee te denken bij dit onderzoek. De financiële component is bij dit project een belangrijk aspect. Inmiddels is het onderzoek afgerond. Ir. Franka Houben, onderzoeker namens Sweco, heeft de resultaten gedeeld. De businesscase toont dat de aanleg van een warmtenet mogelijkheden biedt. Daarbij is een belangrijke randvoorwaarde aangegeven: publieke financiering is nodig om het warmtenet mogelijk te maken. Inmiddels is er vanuit de gemeente een aantal acties ingezet waaronder een haalbaarheidsstudie. Daarnaast blijft de gemeente Katwijk aangesloten bij de ontwikkelingen in de regio. Positieve ontwikkelingen die op de middellange termijn een bijdrage kunnen leveren aan de integrale aanpak om de energietransitie mogelijk te maken om ondernemers van een toekomstbestendige energievoorziening te voorzien. Dat is wat ondernemers nodig hebben om in de toekomst te kunnen blijven bestaan. “Een toekomstbestendige energievoorziening draagt bij aan een betrouwbare bedrijfsvoering”.
Subsidievormen
“De afgelopen maanden is een aantal subsidies voor verduurzaming aangepast,” benadrukt Nico Dijkdrent. “Onder de oude regelgeving die tot 1 april jl. van toepassing was, werden subsidieaanvragen gekoppeld aan het betreffende bedrijventerreinen met een restrictie van 1 subsidieaanvraag per jaar. Het gevolg hiervan was dat slechts 1 keer in de drie jaar een project op bedrijventerrein kon starten. Met de Flex-E subsidie is een differentiatie aangebracht in type en is tegelijk het beoordelingscriteria aangepast. Met deze nieuwe subsidievorm kan op verschillende momenten een subsidiebedrag worden aangevraagd voor maatregelen die een flexibel gebruik van elektriciteit bevorderen.” Meer informatie is te vinden via de link Subsidie voor flexibel elektriciteitsverbruik (Flex-e) | RVO.nl
foto: links Ir. Franka Houben bij haar presentatie in het kantoor PMK