Het Parkmanagement Katwijk (PMK) werkt aan concrete activiteiten om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt zo veel mogelijk te dichten. Geen praatsessies, maar werkvormen waarbij het contact tussen ondernemers, onderwijsinstellingen en stagiairs in het beroepsonderwijs verstevigd worden. Een activiteit waar het PMK zich bij aansluit is Sterk Techniekonderwijs (STO) in de regio. Bij bestuurslid Rob Grimbergen van het PMK wordt op 17 september door 11 onderwijsbestuurders uit onderwijs een overeenkomst getekend om in onze regio techniekonderwijs sterk op de kaart te zetten: de basis voor een noodzakelijke instroom bij de bedrijven.
Elf bestuurders van grote onderwijsinstellingen uit onze regio, onderwijskundigen en deskundigen op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt komen op 17 september bijeen bij Grimbergen Installaties op het Katwijkse bedrijventerrein Klei Oost. De bestuurders tekenen deze middag een belangrijke overeenkomst in het kader van Sterk Techniekonderwijs (STO), waarmee het Ministerie een groot bedrag aan subsidie beschikbaar stelt voor de ondersteuning van meerdere plannen en initiatieven. Gekozen is voor het bedrijf van Rob Grimbergen, omdat deze onderneming zeer actief is in stagevormen, het steunen van onderwijsontwikkelingen om technisch onderwijs uit te bouwen en te promoten en exemplarisch is voor de vele ondernemers uit onze regio, die gekoppeld aan het Parkmanagement Katwijk betrokken zijn bij meerdere initiatieven.
Sterk techniek
In de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek is er een nijpend tekort aan technische vakmensen in een breed scala. Vier speerpunten van het samenwerkingsverband Sterk Techniekonderwijs moeten voor een extra impuls zorgen. De tekorten bevinden zich in de regio met name in de bouw en maakindustrie. Maar ook in andere sectoren, zoals de agrarische sector, installatiebranche en de zorg, heeft men technisch geschoold personeel nodig.
De huidige leerlingenaantallen in de technische profielen van het vmbo zijn onvoldoende om de vraag in te vullen. Bovendien krimpt het leerlingenaantal in de komende jaren met 14 procent. Hoewel de scholen in de regio volop bezig zijn om hun onderwijs ‘toekomst-proof’ te maken, is er een extra impuls nodig om dit te kunnen realiseren.
Het samenwerkingsverband gaat daarom aan de slag met vier speerpunten.
Het vernieuwde onderwijs vindt plaats in hybride leeromgevingen binnen en buiten de school, elk met een eigen focus. Deze zijn deels als projectruimte ingericht en deels als makerslab, waarin leerlingen met de nieuwste technieken kunnen experimenteren. Een brede doelgroep uit de hele regio (po, vo, techniekprofielen, mavo en havo) kan gebruik maken van de faciliteiten. Het bedrijfsleven denkt mee en draagt interessante, innovatieve techniekprojecten aan. Daarbij blijven in onze regio de oriëntatiestages en stagevormen, gastlessen en betrokken ondernemers als opdrachtgever voor leerlingen in het technisch onderwijs volop draaien.
Zo leidt de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek samen excellente technische vakmensen op. Niet door te praten, maar door samen te doen. Meer weten over Sterk Techniekonderwijs: zoek contact met Fatma Afiyon, STO Leiden, Duin- en Bollenstreek, info@afiyon.nl, 0611867452