Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen zet samen met PMK leerlingen aan het werk

Geplaatst op: 21 april 2022

Algemeen


In samenwerking met Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen organiseerde het parkmanagement vorige week een interessante kennismaking voor leerlingen van Vakcollege Rijnmond op de bouwplaats ‘project Visserijschool’. De leerlingen kregen van uitvoerder Cor Zandbergen een korte presentatie, gevolgd door een rondleiding en werkten daarna opdrachten uit die de bouwer speciaal voor deze gelegenheid voorbereid had.

Alarmerende berichten in de landelijke pers duiden op een sterk afnemende belangstelling bij jongeren voor een technische beroepsopleiding. Dat geldt ook voor banen in de bouw. Het tekort aan geïnteresseerden en beroepsgekwalificeerden is zo groot, dat op het landelijke journaal de noodklok geluid werd. Om het tij te keren werd gesuggereerd meer jongeren kennis te laten nemen met de uitdagende beroepen in met name de bouw, elektro- installatietechniek, plus weg- en waterbouw.

Gelukkig is het bestuur van het parkmanagement al langer actief in het enthousiasmeren van jongeren voor een beroepsgerichte opleiding. Een onderdeel van het programma dat het PMK uitvoert is de oriëntatiestage. Daarnaast worden ook leerlingen uit het basisonderwijs benaderd met een uitnodigend en uitdagend programma. Een aanpak die inmiddels drie jaar succesvol verloopt.

Voor herhaling vatbaar

Ouwehand Bouw Katwijk bood, op het project Visserijschool gelegen op de hoek Sluisweg met de Rijnmond, leerlingen een leuk programma aan. Aldaar realiseert Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen, deels in opdracht van woningbouwcorporatie Dunavie, het project De Visserijschool. Een bouwproject van tweeëndertig woningen. Het monumentale deel van de Visserijschool wordt daarbij door Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen in ere hersteld, waarbij er in totaal elf unieke koopwoningen worden gerealiseerd. Het pand houdt daarbij van buiten zijn karakteristieke uitstraling. Daarmee creëert Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen aan de oostzijde twee hoekwoningen en negen woningen, waarvan vier gelijkvloers, die in grootte variëren tussen 75 m² en 145m². Een uniek project dat recht doet aan de historie van de locatie en vooral de betekenis van het visserijonderwijs voor Katwijk.

Naast de elf woningen die Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen realiseert verrijzen ook éénentwintig sociale huurappartementen. Een uniek project met aandacht voor duurzaamheid en energieneutraal verwarmen.

Zowel uitvoerder Cor Zandbergen van Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen die de leerlingen begeleidde, voorlichtte en aan het werk zette alsook adjunct-directeur David Wijnands waren erg tevreden over de uitvoering van deze stagevorm: Wat ons betreft in de toekomst ook zeker voor herhaling vatbaar, was hun conclusie. Een conclusie die docent en stagebegeleider Eric Plugge van Vakcollege Rijnmond eveneens onderstreept.