Oriëntatiestage bij Van Rhijn Bouw interessant en uiterst leerzaam

Algemeen


Leerlingen van Vakcollege Rijnmond doen in principe allen op dezelfde dag mee aan de oriëntatiestage. De vraag van leerlingen om een stage-ervaring op te doen in de bouw was in maart dit jaar erg groot. In overleg met de directie van Van Rhijn Bouw vond 24 mei een extra stageoriëntatie plaats. Een succes voor de groep leerlingen die, naast een rondleiding, kennismaakte met 3-D-visualisaties van projecten in de bouw: Interessant, uitdagend en leerzaam.

Van Rhijn Bouw is actief op het gebied van nieuwbouw, projectontwikkeling, onderhoud, renovatie en verbouw. Met al ruim 50 jaar ervaring in het vak heeft het familiebedrijf tal van aansprekende projecten gerealiseerd en is het momenteel op diverse locaties in onze regio (en ver daarbuiten), volop actief. Behalve de groep leerlingen die voor een oriëntatie in de bouw kozen, deed een aantal leerling ervaringen op in de richting schilderen. Deze oriëntatie vond ook vorige week plaats in de instructieruimten van Schilderscool te Katwijk.

De groep leerlingen met interesse in één van de vele mogelijkheden in de bouw, liep mee met begeleiders vanuit Van Rhijn Bouw. Nadat de leerlingen een rondleiding kregen, maakten ze (praktisch) kennis met moderne technische innovaties binnen de bouw. Onder begeleiding verkenden de leerlingen de mogelijkheden van 3-D visualisaties van projecten, waarna een bezoek aan een bouwplaats plaatsvond. Ter plekke ervoeren de leerlingen hoe een-en-ander in de praktijk gerealiseerd wordt. Daar op de bouwplaats werkt van Rhijn met digitale werktekeningen, waarop je informatie snel en duidelijk kunt vinden. Een eye-opener voor leerlingen, die zo ervoeren dat de bouw ondersteund wordt door meerdere technische innovaties waardoor het werk gevarieerd en uitdagend is.

Uitwisseling

De oriëntatiestage is mogelijk doordat ondernemers in de regio Katwijk tijd en energie steken in het begeleiden van leerlingen met opdrachten en kennismakingstrajecten buiten school. De uitwisseling, en daarmee een afwisseling in het leren van jongeren, tussen Vakcollege Rijnmond en het bedrijfsleven maakt het extra interessant voor de leerlingen en betekent een uitstekende praktische vorm van kennismaking met de mogelijkheden in het bedrijfsleven.

Daarnaast helpt de oriëntatiestage leerlingen in het gaan maken van een keuze in welke beroepsrichting zij zich verder willen bekwamen. Doordat Vakcollege Rijnmond met de MBO-instellingen doorlopende leerlijnen ontwikkelde, kunnen leerlingen een afgestemd programma doorlopen dat hen vlot een beroepskwalificatie oplevert. Met deze beroepskwalificatie kan de leerling van nu de snel nieuwe werknemer worden van één van onze (technische) bedrijven in de regio.