Opzet referentiegroepen: Werken aan een duurzame motor voor een draaiende economie

Algemeen


Onder het motto ‘Verduurzamen bedrijventerreinen ’t Heen en Klei Oost, een gemeenschappelijke aanpak’ schetste onderzoeker Stefan Romijn van Stimular tijdens de startbijeenkomst met ondernemers de route die de komende jaren doorlopen moet worden om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen in het kader van verduurzamen en daarmee het gaan behalen van de ambitie om een duurzaam bedrijventerrein te zijn. Geen gemakkelijke opgave maar door een constructief, gestuurd en inhoudelijk ondersteund vanuit een door het Parkmanagement Katwijk opgezette aanpak is het haalbaar. ‘Het is niet de vraag of je het doet, maar hoe en wanneer je het doet’, benadrukte de onderzoeker die op verzoek van het Parkmanagement en de gemeente de kansen en mogelijkheden verkent.

Woensdag 18 september startte het gemeenschappelijke traject voor het verduurzamen van de bedrijventerreinen ’t Heen en Klei Oost op het kantoor van het Parkmanagement Katwijk. Aanwezig was een zeer grote groep genodigde ondernemers die een rol speelt in de drie referentiegroepen die betrokken zijn bij de aanpak circulariteit, mobiliteit en energie. De ondernemers waren benaderd vanwege hun specifieke deskundigheid, betrokkenheid en het feit dat ze ondernemer op onze bedrijventerrein zijn.

Een belangrijke taak van de referentiegroep is het geven van advies, gevraagd en ongevraagd, aan het bestuur PMK bij het uitvoeren van het project Duurzaamheid en het reflecteren op de onderzoeken die verricht worden door de studenten en/of onderzoeksbureaus.  Een aanpak gebaseerd op betrokkenheid, het houden van het overzicht op alle deelprocessen en vooral het enthousiasmeren van ondernemers om  stappen te zetten die passen bij de verplichtte of de zelf gewenste ambities op het gebied van verduurzamen. De rol van  het Parkmanagement is daarbij faciliterend en het zijn van aanjager in bepaalde processen en ontwikkelingen. Het gaat daarbij niet om het overnemen van  verantwoordelijkheden van ondernemers, maar het hen bijstaan en daar waar het mogelijk is te werken met collectief vormgegeven oplossingen.

Samenhang

Stefan Romijn schetste in zijn verhaal de situatie op de terreinen ’t Heen en Klei Oost en gebruikte daarbij veel verzamelde kengegevens, zoals het energieverbruik (en tevens dat van de 9 grootste gebruikers ten opzicht van het totaal), de uitdagingen en de beperkingen zoals netcongestie. Uit zijn overzicht bleek dat de ambitie om te verduurzamen staat naast een reële bedreigingen om de gewone bedrijfsprocessen te kunnen continueren. Energieschaarste is er daar een van, bleek in zijn toelichtingen. Ondernemers moeten dus iets doen om te kunnen blijven ondernemen op deze terreinen.

Uit de suggesties tot aanpak en het creëren van oplossingen die Sefan Romijn benoemde, blijkt dat de betrokkenheid van ondernemers en het voeren van regie vanuit het Parkmanagement voorwaarden zijn om stappen te kunnen zetten en binnen de gestelde termijnen een aantal doelen te bereiken.

‘Werk aan de winkel’, is zijn conclusie waarbij hij benadrukte dat succes afhankelijk is van een integrale benadering, ‘want alle thema’s en maatregelen hebben een samenhang’. De sleutel daarbij is samenwerking tussen ondernemers, maar ook die met de gemeente.

Als knelpunt schetste de onderzoeker het gebrek aan ruimte, omdat voor duurzame stappen vaak vrije ruimte nodig is. ‘Die vrije ruimte kun je maar 1 x benutten: er is nu geen plek voor en een buurtbatterij, en een grondstoffen-hub, etc. De stappen die het PMK zette om met de gemeente en binnen Economie071 te komen tot een revitalisering van een aantal gebieden op ’t Heen biedt echter daartoe mogelijkheden. Het gaat daarbij om verstandige keuzes bij ruimtelijke planning: vrijkomende panden benutten, ketenpartners samenbrengen’.

Werkwijze

Na de opening van de bijeenkomst door bestuurslid Rob Grimbergen schetste projectmanager Duurzaamheid Nico Dijkdrent van het PMK de werkwijze van de referentiegroepen met ruim dertig ondernemers: groepen ondernemers werken per thema aanbevelingen, inzichten en suggesties uit, waarbij ze zich richten op het benoemen van kansen. Het benoemen van samenwerkingsvormen en uitvoerings-mogelijkheden maken ook deel uit van de betrokkenheid van de referentiegroepen. Daarbij wordt een apel gedaan op de creativiteit van de ondernemers en het autonoom aanreiken van ideeën en suggesties.

De rol van het PMK, te weten door Aad van Duijn en Nico Dijkdrent, is het zorgen voor de verslaglegging, vergader-locatie, agendavoering en verdere vormen van ondersteuning. Daarbij wordt parallel samengewerkt met studenten, zodat de opdrachten en opbrengsten van hun onderzoeken reacties krijgen vanuit de referentiegroepen. De planning gaat er nu vanuit dat medio november er een eerste opbrengst is en voor de kerst een vervolg daarop. Het gehele traject is er echter een van de lange adem.

 

 

onderste foto: Vanuit referentiegroepen samenwerken met studenten met onderzoeksopdrachten