Onderwijs arbeidsmarkt

Nieuwsbrief Maart 2020 Algemeen


Jongeren kennis laten maken met de activiteiten en mogelijkheden van de bedrijven in Katwijk. Dat gebeurde tijdens de oriëntatiestage voor jongeren, die geïnteresseerd zijn in een beroepsopleiding en die voor de keuze staan in welke richting zij zich verder willen bekwamen. Een geslaagde werkvorm, die leidde tot veel enthousiasme bij de jongeren en de deelnemende bedrijven.

 

Ruim 40 bedrijven deden mee met de oriëntatiestage die het Parkmanagement Katwijk in samenwerking met deze ondernemingen organiseerde. Een initiatief om jongeren te interesseren voor een beroepsgerichte opleiding en in de nabije toekomst voor een job in een vooral technisch gericht bedrijf.
Henk Griffioen, directeur bij Botermans Elektrotechniek uit Valkenburg, liet voor deze kennismaking de branche-bus van OTIB komen. In deze uitdagende ruimte kregen ruim 14 leerlingen, verdeeld in groepjes, meerdere kanten van de bedrijfswerkzaamheden op een leuke manier voorgeschoteld. “We vinden het belangrijk om jongeren – jongens en meisjes – een goed beeld te geven van de werkzaamheden die in ons vakgebied aan de orde komen. Vooral door uit te proberen ervaren de jongeren dat er veel vaardigheden in dit vakgebied aan bod komen. En dat het werk afwisselend is: van ontwerpen, planning tot het uitvoeren.”
Computergestuurd werken en daarmee de handelingen vooraf uitdenken en programmeren. Dat was één van de werkzaamheden bij Allutech (SAG) op ’t Heen. “Het leuke is,” vertelt een leerling, “dat we op het Vakcollega zo’n systeem in het klein hebben en hier een manshoge computergestuurde lasstraat staat. We hebben vanmorgen in metaal een huisje ontworpen en daarna gebouwd. Gaaf!”, aldus een van de deelnemers.

 

Initiatieven
Wethouder Jacco Knape steunt volop de initiatieven van het Parkmanagement Katwijk, de bedrijven en het Vakcollege. “Onze regio heeft behoefte aan goed gekwalificeerde werknemers. Uit de gesprekken met ondernemers hoor ik dat er steeds meer behoefte is aan technisch geschoold personeel. Vandaar dat we als gemeentebestuur initiatieven als deze oriëntatiestage en de samenwerkingsvormen tussen onderwijs en bedrijfsleven steunen.”, zo vertelt Knape.
“We steunen eveneens de initiatieven om vormen van beroepskwalificaties (een diploma van een beroepsopleiding op MBO-niveau dat nodig is om te starten op de arbeidsmarkt) in Katwijk mogelijk te maken. Uit mijn gesprekken met het bedrijfsleven blijkt dat ook zij volledig achter deze ontwikkelingen staan.”

 

 
De deelnemende bedrijven waren enthousiast over het programma en de belangstelling bij de leerlingen. De leerlingen kregen vooraf aan de oriëntatie-stage gastlessen op school en een op de bedrijvengerichte lesbrief. Daarna konden ze kiezen uit de lijst van bedrijven. Door het groot aantal deelnemende bedrijven, was er een ruime keuze.