Koningin Máxima bezoekt Oomen Group

Algemeen


In aanloop naar de Dag van de Ondernemer, overhandigde het Nederlands Comité voor Ondernemerschap het Jaarbericht ‘Staat van het MKB 2023’ aan minister Micky Adriaansens en Jacco Vonhof van MKB-Nederland. De bijeenkomst, vergezeld door H.M. Koningin Máxima, vond plaats bij familiebedrijf Oomen Group in Katwijk en bood Economie071 ruimte voor een verdiepend gesprek over het belang van regionale netwerken. Het bezoek begon met een rondleiding door Emile en Frans Oomen. Als relatief jong verhuis- en opslagbedrijf hebben zij een duurzaam en energieneutraal gebouw gerealiseerd, met 500 opslagcontainers voor een unieke vorm van automatische self storage. Het pand, volledig gasloos, wordt verwarmd met warmtepompen die draaien op zonne-energie van 500 panelen op het eigen dak. Een eigen stroomopslag voorziet niet alleen in de bedrijfsbehoeften, maar ook in de volledige vloot van elektrische voertuigen van Oomen Verhuizers. Het resultaat? Een energielabel van A+++++, het hoogst haalbare label, toegekend aan gebouwen met meer dan 100% hernieuwbare energie.

In een gesprek dat daarop volgde gaf de Leidse wethouder Fleur Spijker, voorzitter van Economie071, een presentatie over de kracht van samenwerken in regionale netwerken: “We willen het grote peloton van ondernemers in beweging brengen door hen te faciliteren met kennis, inspiratie en een sterk netwerk. Via projecten zetten we grote transitie-uitdagingen om in behapbare stappen. Zo fungeren we als springplank naar grotere ambities. Koplopers zoals Oomen Group zijn daarbij fantastische voorbeelden.” Martijn van Pelt (VNO-NCW Bedrijfsleven Rijnland) illustreerde met het initiatief ‘Laat digitalisering voor je werken’, hoe Economie071 ondernemers ondersteunt via workshops, coaching en mkb-vouchers. “We verleiden ondernemers tot actie, wat leidt tot investeringen”, voegde hij toe. Wethouder Jacco Knape vulde aan met een lokaal voorbeeld: “In Katwijk delen we kennis over energietransitie via het duurzaamheidscafé van het Goed Groen Groei label, waar koplopers samenkomen om ervaringen te delen.”

Jaarbericht en vooruitzichten

Het gesprek aan tafel ging daarna over ‘Vertrouwen op ondernemerschap’, het thema van het Jaarbericht. Die uitgave benadrukt de voordelen voor ondernemers van sterke lokale netwerken, waar ondernemers van elkaar leren en waar overheid en onderwijs naadloos aansluiten. Het Jaarbericht bevat essays en inspirerende praktijkverhalen. De minister gaf daarbij aan dat de samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs in Economie071 indruk op haar had gemaakt. Vervolgens nam zij ook de ‘Actieagenda mkb-dienstverlening 2024-2026’ in ontvangst. Die agenda is erop gericht om de publieke dienstverlening van de overheid beter af te stemmen op de verwachtingen en behoeften van ondernemers.