Kom in de klas

Algemeen


In maart waren leerlingen vanuit het vmbo 2e-leerjaar welkom bij de bedrijven in onze regio. Deze oriëntatiestage is de eerste keer voor die leerlingen dat ze zelfstandig een bedrijf uitkiezen, bezoeken en een aantal opdrachten uitvoeren die passend zijn voor het bedrijf naar keuze. Ook dit jaar deed een groot aantal bedrijven mee. Uit de evaluatieformulieren bleek dat de meeste ondernemers deze stagevorm als zinvol ervaren, maar dat de band tussen leerlingen en onderneming vaak nog minimaal is. Dit ondanks een goede voorbereiding vooraf op school en de tip je als leerling te oriënteren door op de site van het bedrijf te kijken. Een andere tip uit de evaluatie is: organiseer een bijeenkomst voor ondernemers op Vakcollege Rijnmond.

Ruim dertig ondernemers vulden de evaluatieformulieren over de oriëntatiestage in maart dit jaar in. Het betrof leerlingen uit het tweede leerjaar van Vakcollege Rijnmond die kozen voor de richting techniek en nu een verdere vorm van specialisatie kiezen. Om zich daarbij in de praktijk te oriënteren waren de leerlingen te gast bij de bedrijven die een stagevorm aanboden. Het aanbod van stageplekken was groot en divers. Daardoor konden leerlingen vooraf hun keuze kenbaar maken. Daarbij heeft de school als regel: ervaar in de praktijk wat jouw studierichting inhoudt. Vind je dat minder leuk, is dat ook een leermoment bij het maken van een keuze in welke richting je doorgaat.

De bedrijven hadden leuke opdrachten bedacht en de leerlingen daarin begeleid. Daarbij is het voortraject voor leerlingen voor zo’n dag al belangrijk: verdiep je in het type bedrijf, hoe kom je er, wat heb je nodig en wat neem je dus mee; en waar meld jij je. Vragen die voor een leerling van 14 of 15 jaar vaak hele stappen betekenen. Om het proces vooraf te ondersteunen waren er gastlessen en een speciale lesbrief met opdrachten. Zo maakten leerlingen kennis met het bedrijfsleven, het aanbod aan mogelijkheden, antwoorden op hoe belangrijk en betekenisvol ondernemingen zijn. Een grote groep bedrijven deed mee vanuit ’t Heen, Klei Oost en het bedrijvengebied noordelijk van Rijnsburg.

Uitnodiging op school

Uit de evaluatie kwam de tip dat ondernemers of de medewerkers uit de bedrijven die de leerlingen begeleiden een kijkje gaan nemen op de school. Vragen zoals: ‘Hoe wordt daar geleerd, met welke apparatuur en wat zijn de leerdoelen, kunnen daarbij aan de orde komen’.

Adjunct-directeur Ellen van Rooijen van Vakcollege Rijnmond en coördinator naar de bedrijven toeEric Plugge werken nu een programma uit voor 20 juni, waar de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven welkom zijn, inzicht krijgen wat er op school gebeurt en waar leerlingen die bij de bedrijven te gast waren, tonen wat ze op school bij de praktijkvakken leren. “Het is nu onze beurt te laten zien wat we doen. Vandaar de uitnodiging: Kom in de klas!”

Ellen van Rooijen: “We nodigen de vertegenwoordigers van de bedrijven uit voor een korte bijeenkomst op dinsdag 20 juni. Naast een inhoudelijk programma van circa twintig minuten en een rondleiding bieden we de vertegenwoordigers namens het bedrijfsleven een hapje en drankje aan. We starten om 17.30 uur met het welkom heten, waarna we laten zien wat (en waarom) er op school gebeurt en sluiten dat vanaf 18.30 uur af met een hapje en drankje. Zet alvast de datum van 20 juni in uw agenda”.

Foto onderaan: adj.-directeur Ellen Van Rooijen van Vakcollege Rijnmond