Katwijkse Energie Coöperatie opgericht

Algemeen


Half december is de Katwijkse Energie Coöperatie (ofwel “Buurtstroom Katwijk) officieel opgericht. Jan Mimpen, secretaris, en Loek van Driel, voorzitter, hebben bij de notaris de statuten daartoe ondertekend. Daarmee is de eerste energiecoöperatie in de gemeente Katwijk een feit. Vanwege Covid-19-maatregelen konden de andere twee medeoprichters en bestuursleden Patrick Wijngaard en Paul Zwetsloot niet bij de ondertekening aanwezig zijn.

De Katwijkse Energie Coöperatie wil inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg actief betrekken bij de energietransitie door projecten uit te voeren waaraan ingezetenen kunnen deelnemen. Tot de oprichting was er nog geen energiecoöperatie in de Katwijk. Een van de doelstellingen van de gemeente is dat groene energie door energiecoöperaties wordt opgewekt. De gemeente ondersteunt dan ook de totstandkoming van deze eerste energiecoöperatie.

Het eerste energieproject is het opwekken van zonne-energie op het dak van een pand van Gemeente Katwijk. In samenwerking met de afdeling Vastgoed werkt de coöperatie aan de voorbereidingen van een zonnedak van circa 500 zonnepanelen. Het doel is om dit eerste project in 2021 uit te voeren. Inwoners van gemeente Katwijk kunnen in de loop van 2021 lid worden van de coöperatie. Een coöperatie-lid kan een aandeel ter grootte van een of meer zonnepanelen kopen en 15 jaar lang profiteren van de opgewekte groene stroom. Ook voor ondernemers die eigenaar zijn van een dak/pand waarop groene energie gewonnen kan worden, is deze coöperatie interessant.

Ondernemers

De Katwijkse Energie Coöperatie komt derhalve graag met bedrijven en instellingen in contact die in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen een zonne-energieproject op hun dak willen faciliteren. Met een dergelijk project kan het bedrijf bijdragen aan de energietransitie en tegelijkertijd meer binding verkrijgen met de inwoners van Katwijk, die potentiele afnemers zijn. Nodig de Katwijkse Energie Coöperatie uit voor een vrijblijvend gesprek: katwijkec@gmail.com

Wilt u meer weten over deze coöperatie, of heeft u interesse om aan het eerste project mee te doen, stuur dan een e-mail aan: katwijkec@gmail.com

 

Foto: (links) Jan Mimpen en (rechts) Loek van Driel ondertekenen de statuten bij de notaris.