Goede netwerkverbindingen zijn nog nooit zo belangrijk als nu

Algemeen


Met een ongekende snelheid legt een groep grondwerkers en technici het glasvezelkabelnetwerk van KPN in Katwijk aan. Om het gebruik van data verder te optimaliseren en toekomstbestendige mogelijkheden te bieden, is een aansluiting op de interne ‘bekabeling’ nodig. Samen met Stichting Digitale Bereikbaarheid verzorgde het Parkmanagement recent echter al een goed functionerend kopernetwerk op de bedrijventerreinen. Efficiënt, goedkoop en toereikend voor 99% van de gevestigde bedrijven.

“Goede verbindingen zijn belangrijk,” zegt Thomas Hoekstra, Gebiedscoördinator van KPN. “Niet eerder werkten zo veel mensen thuis. Nederland zit door COVID-19 in een digitale stroomversnelling en de roep om veilig, betrouwbaar en snel internet neemt toe. Daarbij komt dat in de (nabije) toekomst steeds meer apparaten in en om het huis rechtstreeks met het internet verbonden zullen zijn.”

Bekend is dat glasvezel supersnel data downloadt. Met snelle WiFi kom je echter ook een heel eind, en met 5G straks zal dat nog veel beter worden (mobiel netwerk). KPN zegt daarover: 5G is het nieuwe mobiele netwerk, dat heel Nederland supersnel mobiel internet gaat bieden. Veel apparaten zijn inmiddels 5G-ready. Bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, die met elkaar in verbinding staan en zo dichter op elkaar kunnen rijden. Zonder glasvezel is er geen 5G mogelijk, omdat deze zendmasten aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. Glasvezel is als enige vaste netwerk snel en stabiel genoeg voor de hoge snelheid die via 5G draadloos leverbaar is.

Kwaliteit versus uitbreiding

Volgens Hoekstra van KPN speelt de aanleg nu in op allerlei essentiële diensten, van zorg tot onderwijs, die digitale ondersteuning vragen. “Momenteel biedt KPN bij een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel aan tot in de meterkast. Over drie jaar is dat de helft en in 2025 is dat circa 65%. Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en het is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt.”

Sommige ondernemers op het bedrijventerrein hanteren al het glasvezelnetwerk, een (relatief) dure optie. In samenwerking met het Parkmanagement is de kwaliteit van het huidige kopernetwerk echter op een dusdanig niveau gebracht dat het ruim voldoet aan de wensen van de meeste bedrijven. Indien een uitgebreider glasvezelnetwerk aan de orde komt en wenselijk is, maakt het parkmanagement een collectieve aanpak bespreekbaar.