Gemeente start informatiepunt voor ondernemers over corona

Nieuwsbrief Eind Maart 2020 Algemeen


De gemeente Katwijk wil ondernemers die in de problemen zijn gekomen door het coronavirus, steunen. Wethouder Jacco Knape (Economische Zaken): “Het hele college leeft mee met de gedupeerde Katwijkse ondernemers en hun gezinnen. Met name hardwerkende zelfstandigen en het MKB, waar Katwijk traditioneel sterk in is, zitten in heel zwaar weer. Dit heeft op ons allemaal een enorme impact. Gelukkig zijn er landelijk noodmaatregelen aangekondigd en daarnaast kunnen we als gemeente helpen met bijstand voor zelfstandigen en een speciaal informatiepunt:  www.katwijk.nl/ondernemers.

Het kabinet heeft een aantal maatregelen aangekondigd, waar ondernemers die in financiële moeilijkheden zijn door het Coronavirus, gebruik van kunnen maken, zoals werktijdverkorting, verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten en belastinguitstel. Op het Coronaloket van de Kamer van Koophandel vinden ondernemers een overzicht van alle beschikbare landelijke maatregelen en actuele informatie over hulp en financiën.

Noodmaatregelen gemeente Katwijk

Zelfstandig ondernemers en zzp’ers die woonachtig zijn in Katwijk en in financiële moeilijkheden raken door de maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus, kunnen via de gemeente Katwijk aanspraak maken op bijstand. Meer informatie over deze lokale regeling vinden zij op www.katwijk.nl/ondernemers. Ondersteuning kan worden aangevraagd in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. De lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage, kan worden aangevraagd om liquiditeitsproblemen op te lossen. Deze vorm van bijstand is een bestaande regeling, die vanwege het Coronavirus versoepeld wordt voor de ondernemers die gedupeerd zijn.

Wethouder Knape: “We zijn in overleg met ondernemers en trekken hier gezamenlijk in op. We bespreken waar de behoeftes liggen en wat de gemeente hierin kan betekenen. We onderzoeken de komende tijd hoe ondernemers nog verder ondersteund kunnen worden vanuit lokale regelingen.”

Online check

De uitwerking van de versoepelde bijstand vanuit gemeenten is nog in ontwikkeling, maar getroffen zelfstandig ondernemers en zzp’ers die in de gemeente Katwijk wonen, kunnen zich op www.ondernemersregelingen.nl/katwijk melden door het invullen van de online aanvraag.

Wethouder Adger van Helden (Werk & Inkomen) vult aan: “Ik besef dat getroffen zelfstandig ondernemers snel duidelijkheid nodig hebben. De gemeente zet alles in het werk om deze lokale regeling zo snel als mogelijk voor hen in te kunnen zetten. We houden onze zelfstandige ondernemers hiervan op de hoogte.”

Informatiepunt voor ondernemers

Op www.katwijk.nl/ondernemers is nadere informatie te vinden over de gemeentelijke steun voor ondernemers. Zelfstandig ondernemers, woonachtig in Katwijk met vragen over de lokale bijstandsregeling, kunnen mailen naarondernemersinfo@katwijk.nl of bellen met 071-406 5000.

Ondernemers met vragen over de landelijke regelingen kunnen terecht bij het Coronaloket van de Kamer van Koophandel. Het loket is ook telefonisch te bereiken via telefoonnummer 0800 – 2117.

Uitstel BSGR

Inmiddels heeft een grote groep ondernemers een belastingaanslag van de BSGR ontvangen. Besloten is om hen, op verzoek, uitstel van betaling te verlenen tot 31 augustus 2020.
Wenst u als ondernemer hiervoor in aanmerking te komen, dan kunt u hiertoe een verzoek indienen via ons contactformulier www.bsgr.nl/contact en kies dan bij de onderwerpen voor ‘uitstel ondernemers