Brand! Dat wil je toch voorkomen

Algemeen

Brand is een ervaring die niemand mee wil maken. De brandweer ziet helaas steeds meer branden ontstaan door lithium-ion-batterijen. Deze zitten in elektrische fietsen/scooters, smartphones, heftrucks, gereedschapsaccu’s etc. De laatste tijd ziet de brandweer steeds meer branden veroorzaakt door lithium-ion-batterijen. Deze branden kunnen grote schade tot gevolg hebben.

Grote schade door branden veroorzaakt door lithium-ion-batterijen wil niemand meemaken in zijn bedrijf. Gelukkig kun je zelf actie ondernemen om de kans op brand te verkleinen. Om het risico op brand met een batterij/accu te verkleinen zijn er speciale brandwerende accukluizen op de markt waarin accu’s veilig kunnen worden bewaard of zelfs worden opgeladen. Omdat de kluis brandwerend is blijft de accubrand, mocht die ontstaan, binnenin de kluis. Daarmee voorkom je dat de brand overslaat naar andere delen van het bedrijfspand.

Investeren in brandveiligheid loont altijd! De bedrijfsstilstand (die al snel enkele maanden bedraagt) kan mogelijk worden verkort als er aanvullende maatregelen worden getroffen, de bedrijfscontinuïteit wordt hiermee bevorderd.

Denk daarnaast eens na over de volgende punten:

  • Zet veiligheid binnen uw bedrijf op de agenda.
  • Kijk naar specifieke risico’s van jouw bedrijf. En denk daarbij breder; als er brand ontstaat, hebben ook de buren en de omgeving daar last van, maar dat geldt net zo goed voor klanten en leveranciers.
  • Zorg ervoor dat de echte risico’s ontdekt worden, zodat deze gericht kunnen worden beperkt en eventueel aanvullend kunnen worden verzekerd.
  • Maak het onderwerp veiligheid onderdeel van de bedrijfscultuur. Maak alle betrokkenen medeverantwoordelijk en zorg voor continue aandacht voor de brandveiligheid.

Als er nog vragen leven over brandveiligheid, neem dan contact op met onze lokale brandweer via: info@vrhm.nl