Bedrijfsbezoek bij Alutech Nederland

Algemeen


Met circa 200 medewerkers is Alutech Nederland actief op het bedrijventerrein ’t Heen en met een vestiging op Klei Oost. De onderneming die voornamelijk brandstoftanks voor vrachtauto’s maakt, kent een totaal van zeventienduizend vierkante meter vloeroppervlak. Het liefst vestigt de onderneming zich in de nabije toekomst op één locatie.

Tijdens het bedrijfsbezoek van het bestuur van het Parkmanagement Katwijk met wethouder Jacco Knape gaf directeur Rob Jongeneel een toelichting op het bedrijf en legde hij uit op zoek te zijn naar ruimte om de activiteiten van het bedrijf te concentreren op één plek.

Het bestuur van het Parkmanagement Katwijk organiseert regelmatig samen met de wethouder een bedrijfsbezoek bij één van de ondernemingen in ’t Heen of Klei Oost. Gekoppeld aan zo’n bezoek vindt het reguliere overleg van het bestuur van het parkmanagement met de wethouder plaats over zaken die de bedrijven, bedrijventerreinen of vestigingsmogelijkheden van ondernemingen aangaan. Op 20 mei bracht de groep een bezoek aan Alutech Nederland aan de Ambachtsweg, het bedrijf dat als derde onderneming op het terrein ’t Heen gevestigd werd in 1970. Alutech Nederland bestaat inmiddels ruim 100 jaar.

Rondleiding

Directeur Rob Jongeneel en facilitairmanager Marcel van den Oever ontvingen de delegatie en gaven, vooraf aan de rondleiding door het bedrijf, een toelichting. “De onderneming kent verschillende klanten waarvoor wordt geproduceerd. De drie grootste klanten zijn DAF, Scania en Volvo. In het totaal produceert de vestiging in Katwijk ongeveer 230.000 tanks op jaarbasis. Met een omzet over 2019 van 57 miljoen euro,” aldus directeur Jongeneel.

“Met 200 medewerkers werken we in drie-ploegendienst 5 dagen per week gedurende 24 uur per dag. Daarbij verwerken we per jaar 5000 ton aluminium. De productie is vraag-gericht, zodat er nagenoeg geen opslag van producten noodzakelijk is. Hoogstens voor een dag of 4. De brandstoftanks worden op dit moment geleverd in de range van 190–1000 liter, op wens van de klant wordt in bulk of sequence geleverd.”

Toekomst

Alutech Nederland B.V. maakt onderdeel uit van de Oostenrijkse groep (SAG-Motion), met ook vestigingen in Oostenrijk, Zweden, Frankrijk, Slowakije, Spanje en Mexico. Het bedrijf oriënteert zich momenteel op alternatieven voor de brandstoftanks. Zo ontwikkelt de vestiging in Katwijk frames, voor bijvoorbeeld transportfietsen, accubakken, opslagboxen, etc. “De toekomst ligt op het vlak van duurzaamheid en mobiliteit, waarbij we ons concentreren op lichtgewicht aluminium plaatwerk las-samenstellingen, die eventueel gespoten zijn.”

Om ook in de (nabije) toekomst perspectief te hebben zoekt de directie van de vestiging in Katwijk naar de mogelijkheid de activiteiten te concentreren op één plek, of het realiseren in de nabijheid van de vestiging aan de Ambachtsweg van dan een tweede locatie met circa zevenduizend vierkante meter vloeroppervlak.