Het Koploperproject helpt ondernemers en andere organisaties om op een inspirerende, praktische en structurele manier duurzamer te gaan ondernemen en zo te werken aan een toekomstbestendige organisatie en het leveren van duurzame producten en diensten. Koplopers maken tevens andere ondernemers enthousiast en trekken hen mee. Samen zorgen ze lokaal voor een sterke en toekomstbestendige economie en een leefbare samenleving. Het van elkaar leren en het stimuleren helpt het proces verder. In het bijzijn van regionale partners, enthousiaste ondernemers en ervaren begeleiders kwam 27 juni een eerste groep van vijf bedrijven op het strand bij elkaar met een gezamenlijk doel: werken aan een toekomstbestendige en duurzame bedrijfsvoering.
In de laatste week van juni vond de aftrap plaats van het lokale koplopers project. Een project waar naast het Parkmanagement Katwijk (PMK) ook de Omgevingsdienst West-Holland en de Rabobank betrokken zijn. Nico Dijkdrent, projectmanager duurzaamheid van het Parkmanagement: “Samen met lokale partners en adviseurs zetten we Koploperprojecten op, waarin de deelnemende bedrijven en organisaties gedurende een aantal maanden tot een jaar gezamenlijk optrekken, onder deskundige begeleiding. Zo leren ze van elkaar en van het project en krijgen ze kennis, de tools en het netwerk om duurzaam te innoveren en beter in te spelen op de transitie naar een klimaat neutrale, circulaire en inclusieve economie.
De bijeenkomst werd geleid door Nico Dijkdrent, Julian Jonker en Jaap de Vries, drie professionals met ervaring in duurzaamheid en het begeleiden van ondernemers. Tijdens de kick-off werden de opzet, doelen en werkwijze van het Koploperproject uitgebreid toegelicht. De kernvragen waarom, hoe en wat stonden hierbij centraal.
De Katwijkse deelnemers – Humeij Windshifters, Freightways, ATS Katwijk, Van Kempen Houthandel, en de deze keer afwezige haringhandel Hoek – vulden een Quickscan in, waarmee ze inzicht kregen in hun huidige duurzaamheidspositie. De uitkomsten lieten een breed palet zien: van bedrijven die net beginnen met verduurzaming tot organisaties die al echte koplopers zijn. De resultaten dienden als basis voor waardevolle gesprekken, waarin de deelnemers eerste leerpunten met elkaar deelden.
Oplossingen
Het startprogramma behelsde de bekende thema’s zoals energietransitie, tegengaan netcongestie, warmtemanagement en aangepaste vormen van mobiliteit. “Duurzame oplossingen zijn er al in overvloed. We moeten ze alleen wel herkennen en daadwerkelijk gaan toepassen. Gewoon doen dus. Daar is een verandering van opvattingen en intenties voor nodig”, aldus Nico Dijkdrent.
“Voor onze bedrijventerreinen geldt daarbij de ruimtelijke druk – weinig beschikbare grond en grote vraag naar wonen en vestiging bedrijven – de klimaatrisico’s (waar studenten op verzoek van het PMK momenteel onderzoek naar doen en de bevindingen augustus kenbaar maken), de ambities van overheden met het sluiten van samenwerkingsovereenkomsten, waardoor de collectieve slagkracht toeneemt”.
Nico: “De energie die je als koploper in het project stopt, levert het nodige op. Denk aan:
Nico Dijkdrent schetste bij de aftrap van het project het voorbeeld van een energie hub die momenteel gevormd wordt op ’t Heen. “Door een gereguleerde samenwerking tussen bedrijven wordt duurzaam opgewekte energie opgeslagen in nabijgelegen vrieshuizen en komt deze beschikbaar op andere momenten. Een prachtig voorbeeld van samenwerking en het lokaal tegengaan van netcongestie. De gesprekken op de eerste bijeenkomst waren inhoudelijk sterk, vervolgde hij, “verkennend van aard en richtten zich bewust nog niet op oplossingen. Het gaat steeds meer om collectief en samen ondernemen”.
Interesse
Meedoen levert direct wat op. De ondernemer doet zelf een investering van 5000 euro per jaar, maar krijgt daarbij een bijdrage van het PMK en de Rabobank. Effectief betekent dat een investering van 2500 per individuele ondernemer. Met de start van het project krijgt een koploper een milieubarometer van de Omgevingsdienst, een praktische tool om onder andere de CO₂-footprint te bepalen, cadeau.”
Aan het eind van de sessie definieerden de deelnemers al een eerste gezamenlijke uitdaging: Hoe kunnen wij onze leveranciers meenemen in onze duurzaamheidsambitie? Dit vormt een mooi vertrekpunt voor de verdiepende interviews die in de volgende fase van het project, medio september, plaatsvinden.
Ben jij ondernemer in de Duin- en Bollenstreek en wil je serieus werk maken van duurzaamheid binnen je bedrijf? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de tweede groep die op 12 september 2025 van start gaat. Meer informatie of aanmelden? Neem dan contact op met Nico Dijkdrent – 06-82303730 of Julian Jonker – 06-12282268. Wij zien je graag op 12 september!