Ontwerp en productie van unieke transportbanden voor voedselindustrie

Algemeen


Vooraf aan het reguliere overleg tussen wethouder Knape en het dagelijks bestuur van het Parkmanagement Katwijk was er maandag 14 oktober een bezoek aan het bedrijf Romonta. Deze onderneming is sinds een aantal maanden gevestigd in een bestaand bedrijfspand aan de Nijverheidstraat. Het bedrijf komt uit Noord-Holland, waarbij directeur Marco Peters aangeeft erg blij te zijn met de ruimte en de locatie op het Katwijkse bedrijventerrein. In de onderneming zijn ongeveer 50 man werkzaam. Het metaalverwerkingsbedrijf maakt transportbanden en bordessen voor de foodindustrie.

De onderneming maakt transportbanden voor de bedrijven in de voedselverwerking. Het gaat om specifieke schakels die de productie ondersteunen en, vanwege de voedselindustrie, voldoen aan de hoge standaards voor hygiëne en veiligheid. Behalve de transportbanden maakt Romonta ook de trappen en bordessen rondom de transportbanden en verwerkingsmachines. Kenmerkend daarbij is het gebruik van hoogwaardig RVS en de toepassing van de modernste vormen voor hygiëne en veiligheid. De afzet van de unieke transportbanden is wereldwijd.

Marco Peters ontving wethouder Jacco Knape en het bestuur van het PMK in de kantine van de onderneming. “Een sfeervolle ruimte waarin ik meerdere materialen gebruikte, vooral warm gekleurd hout, maar geen RVS of metaal. Onze medewerkers werken de gehele dag met RVS en in hun pauze wilde ik een andere omgeving creëren”.

“Oorspronkelijk komen we uit de gemeente Cruquius, waar de ruimte voor onze productie en ondersteunende afdeling te klein was. Een alternatief in de nabijheid vond ik niet, dus keken we in een wat bredere kring rondom onze oude vestigingsplaats en vonden deze mogelijkheid in Katwijk. Een prachtige ruimte waar voorheen ook een staalbouwer zat. We konden dus probleemloos de productie hier naar toe verplaatsen. Omdat we de gehele kavel kochten, veel meer dan we nodig hadden, hebben we een deel doorverkocht. Wat rest is een modern en zeer functioneel onderkomen op een goed bereikbare plaats. Nagenoeg al onze medewerkers zijn meeverhuisd.”

Ervaring

“Onze onderneming heeft inmiddels ruim veertig jaar ervaringen in deze specifieke branche van ontwerp en bouw van transportbanden voor de voedselindustrie. Deze transportbanden zijn de schakels tussen de verschillende bewerkingsprocessen in een voedselverwerkingsbedrijf en essentieel voor een efficiënte en veilige productie. We ontwerpen – de kracht van onze onderneming zit mede in de kennis en ervaring op het terrein van ontwerp en leveren van maatwerk – en produceren transportbanden die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van een klant. Deze transportbanden zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals RVS en kunststof. Ze zijn ontworpen om veilig en efficiënt te werken, zelfs in de meest extreme omstandigheden”.

“Naast deze transportbanden ontwerpt en fabriceert Romonta ook de bordessen en trappen rondom de voedselverwerkingssystemen. Het gaat ook hierbij om een standaard levering of specifiek maatwerk. Romonta vormt samen met twee vooraanstaande West Vlaamse machine- en installatiebouwers voor de voedingsnijverheid een Belgisch-Nederlandse groep. De groep wordt ondersteund door een Belgische familiale investeringsmaatschappij met een lange termijn horizon. Behalve directeur van deze vestiging in Katwijk  ben ik mede-eigenaar van deze groep”, vertelt Marco Peters.

Overleg

Aansluitend aan het bedrijfsbezoek vond er overleg plaats in het kantoor van het PMK. Naast de wethouder waren daarbij, net zoals bij het bedrijfsbezoek, Wout Vogelesang en accountmanager Roos Kralt namens de gemeente aanwezig. Aan de orde kwamen de voortgang kwaliteitsimpuls ’t Heen, de bereikbaarheid van de terreinen ook in relatie tot de komst van Q-buz – waarover een vervolgoverleg werd afgesproken met beleidsambtenaren om het effect van de komst van deze onderneming door te nemen  – en de aanpak duurzaamheid, waarin de samenwerkingsvorm tussen Parkmanagement, gemeente Katwijk en Rabobank besproken werd. Tenslotte was er aandacht voor het onderzoeksrapport van bureau Stimular, dat in opdracht van het Parkmanagement en de gemeente Katwijk is opgesteld en gefinancierd werd door de provincie Zuid-Holland. Dit rapport komt binnenkort breder aan de orde.

 

onderste foto: directeur Marco Peters en wethouder Jacco Knape