Verduurzamen is veranderen

Algemeen


Het Parkmanagement Katwijk heeft voor onze regio een samenwerkingsovereenkomst gesloten met accountant Qwintess uit Noordwijk die met het Koploperproject actief is in de Duin- en Bollenstreek. Het Koploperproject is een landelijk initiatief en betreft een inspirerend programma voor MKB-ondernemers die werken aan een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Een Koplopergroep bestaat uit zo’n 10 deelnemers. Gezamenlijk gaan zij aan de slag onder deskundige begeleiding. Na een nulmeting, integrale berekening van de CO2 footprint en een duurzaamheidsprofiel stellen ze een praktische duurzaamheidsagenda op en leren beter communiceren over maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. In de collectieve sessies zal aandacht zijn voor overlappende problematiek op het gevestigde bedrijventerrein en oplossingsrichtingen worden aangereikt.

Wil je jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen op het gebied van duurzaamheid en toekomstbestendigheid, maar ontbreekt het je aan tijd of expertise? Het Koploperproject biedt oplossingen. Door deel te nemen werk je samen met andere bedrijven, ontvang je professionele begeleiding en krijg je toegang tot waardevolle kennis, praktische tools en handige tips.

Het initiatief Koplopers haakt aan bij de uitvoering van het projectplan Duurzaamheid van het Parkmanagement. “Door het bundelen van kennis en het koppelen van geïnteresseerde ondernemingen op onze bedrijventerreinen, zetten we stappen in de noodzakelijke duurzaamheidsagenda. Het jaar 2030 komt snel dichterbij – met een verplichte reductie van 55% op broeikasgassen – waarbij de aankomende jaren bedrijven aan de ESG-eisen moeten gaan voldoen, inclusief een rapportage hiervan in hun jaarrekening. In 2050 dienen de bedrijven en processen klimaatneutraal te verlopen”.

“Dat zegt iets over de energieaanpassingen, bedrijfsprocessen, mobiliteit, verpakkingen, het hergebruik en bijvoorbeeld de vormen van isolatie. Behalve planvorming en uitvoering vergt dat de komende jaren de nodige investeringen die de op deze gebieden gedaan dienen te worden. Grote uitdagingen, die gelden voor alle bedrijven die gevestigd zijn in onze gemeente”, benadrukt voorzitter Henk Oostingh van het Parkmanagement Katwijk.

“We zitten nu in de fase van goed voorbereiden en planvorming”, legt accountant Julian Jonker uit. “Alleen door samen te werken kunnen we verstandige stappen zetten. Duurzaam ondernemen gaat veel verder dan energie besparen en netjes je afval scheiden. Anticiperen en slim inspelen op de onvermijdelijke duurzaamheidstransitie is essentieel voor de toekomst van je bedrijf”, aldus de initiatiefnemer van het Koploperproject in de Duin- en Bollenstreek, die blij is met de samenwerking met het Parkmanagement. “Het Koploperproject is een landelijke aanpak, waarmee veel expertise en ervaringen vanuit het bedrijfsleven gebundeld is en toegepast kan worden op onze streek”.

Loketfunctie

“Met deze aanpak willen we voor de ondernemers in Katwijk het loket zijn bij de diverse aanpak op het gebied van duurzaamheid. Het gaat niet alleen om de energietransitie, maar ook het lokaal aanzwengelen van een circulaire economie en het vinden van slimme oplossingen in mobiliteit. Kortom, veel werk aan de winkel, waarbij we als Parkmanagement het aanspreekpunt willen zijn voor alle ondernemers op onze bedrijventerreinen”, benadrukt Oostingh.

“De duurzaamheidsagenda waarmee je aan de slag gaat is een praktisch actieplan voor de komende jaren. Daarmee wordt duurzaam ondernemen meetbaar en een continu verbeterproces. Zo ben je voorbereid op vragen van klanten en opkomende rapportageverplichtingen, zoals de CSRD. Ook breid je je zakelijke netwerk flink uit”, benadrukt Julian Jonker. “Daarbij komt dat steeds meer clientèle vragen naar een duurzame en daarmee maatschappelijk verantwoorde aanpak, de zogenaamde ketendruk in het MKB die veroorzaakt wordt door CSRD regelgeving en druk vanuit banken”.

“De kosten voor het Koploperproject zijn laag”, benadrukt projectmanager Duurzaamheid Nico Dijkdrent van het Parkmanagement. De helft van de kosten wordt gedekt door de Provincie Zuid-Holland en is aan de voorkant al geregeld. “Daarbij zijn er externe financiële bijdragen mogelijk. Meer informatie: nico@parkmanagementkatwijk.nl.”

foto: links  Julian Jonker