Constructief overleg wethouder en bestuur PMK

Algemeen


Het eerste overleg na het zomerreces tussen wethouder Knape en het bestuur van het Parkmanagement vond maandag 26 augustus plaats. Deze eerste werkdag van de wethouder na zijn vakantie stond in het teken van de ontwikkelingen op de bedrijventerreinen ’t Heen en Klei Oost, de behoefte aan ruimte voor bedrijven en wat daarin in onze regio de mogelijkheden zijn, het groeiende probleem door netwerkcongestie en de samenwerking met Bureau Buiten om een visie op de kwaliteitsimpuls voor het bedrijventerrein ’t Heen uit te werken.

De wethouder opende de vergadering met de opmerking dat de samenwerking met het bestuur van het PMK als zinvol en waardevol ervaren wordt. Op meerdere terreinen vindt deze samenwerking plaats, waarbij het gaat om verkenningen, ideeën-uitwisseling en kennisoverdracht. Door regelmatig overleg te hebben wordt de voortgang van afspraken en werkzaamheden tussentijds gevolgd, desgewenst bijgesteld en nieuwe inzichten meegenomen in de processen.

Een informatief issue was de ontwikkeling van Florapark-West. De wethouder nam het bestuur van het Parkmanagement mee in de overwegingen, mogelijkheden, verkenningen met de gemeente Leiden en die met de provincie. Willen we in dit gebied werkzaamheden starten, c.q. ontwikkelingen in gang zetten wordt dat niet voor de tweede helft van dit decennium, maar moeten nu wel beslissingen genomen gaan worden. Het gaat in eerste instantie om de optie bedrijfsvestiging. Indien woningbouw volgt, is compensatie voor bedrijfsvestiging elders een noodzaak. En juist dat ligt ingewikkeld. Dat geldt ook voor het vraagstuk richting mobiliteit en ontsluiting van dit gebied in deze regio. De wethouder verwacht de eerste planvorming in het tweede kwartaal van 2025, waarbij de gemeenteraad de gebiedsontwikkeling vaststelt. Het bestuur van het PMK benadrukte dat, indien bedrijfsvestiging hier komt – of elders in verband met de verplichte compensatie – er meervoudig gebruik van grond gestimuleerd wordt. Een visie die de wethouder graag ook bij andere ontwikkelingen doorgevoerd ziet. Bij de bebouwing kunnen zo meerdere lagen met verschillende functies ontstaan.

Het bestuur van het PMK informeerde de wethouder over de ontwikkeling project Duurzaamheid en het gaan werken met meerdere ondernemers – referentiegroepen – in het proces om te komen tot concrete stappen van verduurzamen. Hier ligt ook de sleutel voor vormen van cofinanciering: het proces valt nu moeilijk financieel te ondersteunen, aldus de wethouder, terwijl straks concrete acties passen bij eventuele cofinanciering vanuit de gemeente. Desalniettemin begrijpt hij dat vooraf aan concreet beleid er een werkvorm en kennisdeling moeten zijn. Of de gemeente daarin een bijdrage doen kan, bespreekt hij binnenkort met zijn collega-wethouder met duurzaamheid in portefeuille.

Netcongestie

Een zorg hebben zowel het PMK als de gemeente over het negatieve effect op ondernemen door een groeiende netcongestie. Nu al kunnen ondernemingen bijvoorbeeld niet meer extra laadpalen aanleggen, of capaciteit vergroten. Afgesproken wordt een werkvorm te zoeken waarin gemeente en vertegenwoordigers van het PMK mogelijk problemen en of moeilijkheden in kaart brengen en daarna gezamenlijk de discussie starten met lokale ondernemers. Gebrek aan elektriciteit mag de bedrijfsvoering op onze terreinen niet onderbreken, bemoeilijken of eventueel verstoren. Ook netbeheerder Liander suggereert dat ondernemers meedenken en oplossingen suggereren.

Wat langer stond het overleg stil bij de ontwikkelingen van de kwaliteitsverbetering in de zuidoost hoek van ’t Heen en in de periferie van dit bedrijventerrein. Gekeken wordt naar de mogelijkheden van een RHOM (regionale herontwikkeling maatschappij). Opgedane kennis in een ander deel van Nederland wordt nu verzameld, en gedeeld. Ook stelt het PMK voor zo’n gebied te bezoeken en belanghebbend daar te spreken. Het PMK neemt daartoe het initiatief.

Ook spraken wethouder en bestuursleden af binnenkort de opties op beschikbare bedrijventerreinen in onze gemeente en mogelijke vestigingseisen bij de uitgifte van grond dit najaar met elkaar te verkennen. Tenslotte werden de Agenda getrokken voor een vervolgafspraak met Bureau Buiten, vertegenwoordigers van de gemeente (afdeling EZ) en bestuur PMK. Een afspraak volgt in september op het kantoor van het PMK.